Avatar uživatele
jirka F

Jak se vyrábí džusy?

To jako se nějak vymačká ta šťáva?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 287 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

To, an jako…

Jéje, těch jsme se i doma, něco „nadělali/nava­řili“, v papiňácích 😉
Výborný byl i z kubánských pomerančů-
Kdo chce, dělá i dnes.
Recept.
Do hrnce nalijte 1 l vody a nasypte 40 g kyseliny citronové. Přidejte oloupané a na kousky pokrájené pomeranče, citrony a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše vařte, dokud není mrkev měkká. Pak dejte směs vychladnout.
https://itesco­.cz/hello/recep­ty/domaci-pomerancovy-dzus/545228/
https://www.nej­recept.cz/kate­gorie/dzusy-mosty-limonady
https://fansla­didla.cz/recep­ty-se-sladidly/domaci-pomerancovy-dzus

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Jo, jasně: sedne si bába na pomeranč a je juice! 🤪 Jyřýku🤪, tvl! 😂😅👌

  1. Stroj odšťavní ovoce. Princip úplně stejný, jako doma, akorát ve velkým. Takový juice najdeš v obchodě v chlaďáku, protože jde o sensitivní zboží podléhající rychlé zkáze. A jsou nejdražší.
  2. Stroj odšťavní ovoce, a pak se ta šťáva vysuší, až z ní vznikne takový prášek – ten se nazývá koncentrát, no a třeba pomerančový koncentrát je komodita obchodovatelná na mezinárodní burze. Pokud z toho chceš, potom, vyrobit juice, no tak to, zase, naředíš vodou (protože třeba bys to mohl naředit i bensinem, ale ono by to nebylo ono – víš co!). A podle množství vody, kterou do toho přidáš, tak podle toho je to pak XX – XXX% juice.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Výroba džusů probíhá v několika krocích, které mohou být různě odlišné v závislosti na typu ovoce nebo zeleniny, která se používá, a na konkrétním druhu džusu. Zde je základní proces:

  1. Sběr a příprava ovoce/zeleniny: Džus se vyrábí z čerstvě sklizeného ovoce nebo zeleniny, které musí být pečlivě vybráno, aby bylo co nejlepší kvality. Pak se očistí a nakrájí.
  2. Lisování: Ovoce se pak lisuje, aby se z něj dostala šťáva. To je obvykle provedeno pomocí velkých průmyslových stisků nebo centrifug, které efektivně oddělí šťávu od pevných látek.
  3. Filtrace: Šťáva poté prochází procesem filtrování, aby se odstranily nečistoty a pevné látky. To zlepšuje celkovou kvalitu a chuť džusu.
  4. Pasterizace: Poté je džus pasterizován, což znamená, že se zahřívá, aby se zničily případné mikroorganismy a prodloužila jeho trvanlivost.
  5. Balení: Nakonec je džus nabalován do lahví nebo kartonů, které jsou určeny k prodeji. Tyto obaly jsou často speciálně navrženy, aby udržely džus co nejdéle čerstvý.

Některé džusy mohou také obsahovat další přísady, jako je cukr, konzervační látky nebo přírodní aromatické látky, které se přidávají během výrobního procesu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek