Avatar uživatele
Kadee

Jak se upravují čajové lístky, abychom získali zelený nebo černý čaj?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, hanulka11 před 4982 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (někdy se nesprávně mluví o fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni a obsahuje více kofeinu, než ostatní méně oxidované čaje[zdroj?].

V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj (čínsky 紅茶, hóngchá; japonsky kóča; korejsky hongcha), který více vystihuje barvu čaje. Pod názvem černý čaj, se v Číně spíše setkáme s tradičním Puerhem. Na rozdíl od západního světa, kde je pod názvem červený čaj známý jihoafrický rooibos.

Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. To byl také důvod, proč byl dlouho využíván v obchodu a v Mongolsku, Tibetu a na Sibiři byl až do devatenáctého století využíván jako měna

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/%C4%8Cer­n%C3%BD_%C4%8Daj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Terryle

Zelenej čaj se nefermentuje, černej ano.
…čaje zelené (lu cha) – neprochází oxidací. Enzymy způsobující oxidaci jsou zničeny teplem: užívá se sušení na pánvích, nebo napařování. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny od sběru.
čaje černé (též červené čaje, pokud se jedná o camelia sinnensis – čínský čajovník) – lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/%C4%8Caj#­Druhy_.C4.8Da­je

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek