Avatar uživatele
ReHu

Jak obsypáváte svislé stěny dortu? Třeba mletými ořechy?

Odpověď Kerbera zmizela a trubičky použít vždy nechci.
Dík.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, gecco, lejdy.můn před 3330 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dorty už nepeču. V minulosti jen menší, abych udržela v ruce.

Postupovala jsem takto:

Boky dortu jsem pomazala krémem,. Na .papír nebo nebo tác jsem nasypala ořechy nebo kokos. Dort chytla za střed a pomazanými svislými boky projížděla „v posypce“.

Našla jsem vám ještě další radu od cukrářky

„Jsem vyučená cukrářkou a dorty obsypávám sypkými směsmi tak, že na desce si nejdřív dort obmáznu krémem, pak jej přenesu pomocí dlouhého nože na druhý čistý stů /(papír) l a kolem dokola dortu nasypu mleté ořechy, ořechové hobliny či kokos podle toho, čím chci mít boky obsypané. A rukama směs pomalu nahrnuji na celý obvod dortu. Nahoře u okrajie vždy opatrně, abych si posypku nehodila na plochu, kde budu zdobit.“

http://www.cu­krar.cz/porad­na_vypsat.asp?id=1&id_pr­ispevku=6007

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
lejdy.můn

Když mám ořechy, tak většinou ořechy X když nemám, dávám většinou kokos.
Vždycky ale záleží hlavně na celkovým estetickým dojmu a aktuálních finančních možnostech, takže chce to tak nějak „umně“ sladit všechno dohromady a brát v potaz taky druh a barvu krému atd.

Třeba na světlejším krému vypadají nádherně lupínky mandlí:
http://kousek­dortu.cz/wp-content/upload­s/mandlovy_dor­t_narizly.jpg

…nebo právě ten zmiňovaný kokos (ať už strouhaný, nebo v podobě „hoblinek“):
http://cdn.re­ceptnajidlo.cz/v/053e­e6283d2861eed­f6915dab40d77b5­.jpg
http://www.al­bert.cz/imgm/Y­TIzNzMtd2lkZU­FyZWF8YTMzNTI0fGE0O­DA0fGE3MTYyM8XKY­is/260724.jpg

Tmavším krémům zase sluší různý zdobení z čokolády (nebo aspoň v barvě čokolády): tj.
*nastrouhaná čokoláda
*čoko hoblinky
*čokoládová „rýže“
*čoko pecičky
http://www.sladky-zivot.cz/Posyp-Scagliette-tmavy-200g-d14.htm
http://farm7.sta­tic.flickr.com/6084/61­41210625_4947d07eb0­.jpg
*a efektní jsou i střípky z čokolády (buďto větší kousky vyrovnat jeden vedle druhýho, a nebo menší kousky seskládat do mozaiky apod.)
http://3.bp.blog­spot.com/-zzDnAOGXHGQ/VU8e­uPRv50I/AAAAA­AAAAdk/FrHV2E­eyG4M/s1600/D­SC_0004.JPG
http://nd06.jxs­.cz/811/160/b66636b0b2_9­1796088_o2.jpg
http://www.par­dubickedorty.es­tranky.cz/img/mid/292/im­g_5746a.jpg
http://www.par­dubickedorty.es­tranky.cz/img/mid/293/im­g_3095a.jpg

Ořechy a oříšky jsou potom univerzální klasika, která se dá použít snad vždycky:
http://www.sa­voringspoon.com/wp-content/upload­s/2014/03/mocha-expresso-cake-side-_650px.jpg
http://i.ytim­g.com/vi/DuT5­eSTtTVU/maxres­default.jpg
http://www.nej­krasnejsidorty­.cz/wp-content/upload­s/2013/04/kavo­vy_dort-1024x768.jpg
http://korena­inthekitchen.com/wp-content/upload­s/2011/11/assem­bly2.jpg
https://theple­asuremonger.fi­les.wordpress­.com/2011/09/20110901-chocolate-and-hazelnut-salted-butter-caramel-cake-4.jpg

A kdysi jsem viděla dokonce dort s boky obsypanými mákem. Pokud ti to bude všechno chuťově ladit dohromady, tak asi proč ne… 🙂

Nebo další varianta: pokud máš krém, který není příliš „mokrý“ (perfektní je např. hustější nebo do pěny vyšlehaná ganache), tak se dají použít klidně i nadrobený sušenky. I tak ale doporučuju co nejrychlejší (z)konzumaci, protože ty sušenky přece jen nasávají i vlhkost ze vzduchu nebo ledničky, a mají potom tendenci rozblemcat se. 😉

Jinak ještě na to nanášení posypu mám takový fígl:
https://www.gas­trosuper.cz/in­shop/catalogu­e/products/pic­tures/190%2033­%2024_V-Karta%20stěrka%20+%20zdo­bící%20SET%202­ks-malá%20pružný%20plas­t.jpg
Posypu naberu zhruba do poloviny té rovné karty/stěrky, a pak už jen po kouscích jedu odspodu nahoru a zároveň zlehka přimačkávám ke stěně dortu, aby to pěkně drželo na místě a neopadávalo. Ve srovnání s klasickým obsypáváním „z ruky“ je tohle fakt nepopsatelně čistější práce. A těch ušetřených nervů a času! 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arachis

Já obsypávám kokosem,ale snad to je podobné. Dortu mám talíři nebo tácku a nasypu hromádky kolem dortu a prstami opatrně vyzvedávám směrem nahoru a do stran.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

nasypat kolem stěny a plastovou kartou „obházet“. tak to dělají cukráři

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek