Avatar uživatele
Lorelai

Jak je to se dýněmi?

Chci si letos poprvé koupit dýni, vyřezat jí a dát do ní svíčku (komentáře, že je to americký svátek si nechte), tak mě samozřejmě napadlo, že ten vnitřek zpracuju, ale kamarádka mi tvrdí, že jeden druh dýně je na dlabání a vnitřek se jíst nedá a jiný druh je na jídlo a po vyřezání by dýně rychle seschla. Je to pravda?
Děkuju

Zajímavá 0 před 3691 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Není to pravda…
😉
K vyřezávání lze použít libovolný druh a k jídlu taky. Kámoška si to možná spletla s tí, že pokud použiješ na ozdobu dýní nezralou, vydrží asi déle, než zralá (ale jedlá je i dýně nezralá, jen má méně výraznou chuť).
A každopádně každá dýně tím, že vevnitř ´topíš´ (svíčkou) poměrně rychle seschne a scvrkne se – tomu můžeš částečně odpomoci tím, že slupku dýně po ´nazdobení´ ponoříš do studené vody (a budeš ji tak namáčet kdykoli nebude vystavená) a nebo odlabané a ořezané plochy co nejdřív po vydlabání namažeš přilnavým tukem (vazelinou, sádlem… – aby tak rychle nevysychaly).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lota

Ne, není to pravda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek