Několik moudrostí o včelách. První státní včelařskou školu založila již v 18. století Marie Terezie. Od té doby se hodně změnilo…
A. Není příroda pro člověka zdrojem prožitků a zkušeností?
B. Není život hledání?
1. „Hledej. Ani včela nenajde med v každém květu.“ — Valeriu Butulescu
Zdroj: https://citaty.net/citaty/260441-valeriu-butulescu-hledej-ani-vcela-nenajde-med-v-kazdem-kvetu/
C. Víte, proč mají včely med? I když v poslední době je ho nedostatek, ale z jiných důvodů.
1. „Protože mají jedinou královnu! Kdyby měly parlament, senát, vládu, prezidenta, politické strany a odbory, neměly by nic …“
http://www.vcelistezka.cz/citaty-a-vcelarska-moudra/
Obrázek
https://cdn.pixabay.com/photo/2018/03/30/15/38/bee-3275663_960_720.jpg
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dudu, vagra, johana 56, Drap, independent, Complex před 2076 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Ty děti jsou asi z města. Snad každé dítě na vesnici někdy cucalo
sladký nektar
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nektar z květů hluchavky
nebo kostivalu, nebo olizovalo listy se sladkou šťávou: https://cs.wikipedia.org/wiki/Medovice
Opomíjeným včelím produktem je pyl: https://www.zdravinadlani.cz/lecive-sily/vceli-produkty/vyznam-kvetniho-vceliho-pylu
Ale já slyšel o včelaření tak leda z rychlíku, takže radši pár
hlášek:
Kéž by se tak lidi chovali jako včely! Taková včela – sotva někomu ublíží, ihned umře. Hned by byly mezilidské vztahy lepší.
>Prodám půl kila medu. Objednávky min. rok předem – mám jen jednu včelu.
Doplněno na podnět od Mosoje: Ona rostlina si je schopna vyrábět kdeco. Glukóza je podstatnou složkou Calvinova cyklu a mnoha biochemických procesů v rostlině. Ale hromadění mono a disacharidů sacharidů se sladkou chutí asi není pro rostlinu výhodné. Pokud tím ovšem nechce nalákat opylovače, nebo třeba konzumenty plodů jakožto šiřitele semen. Na rozdíl od plodů se však v samotných semenech hromadí spíš polysacharidy jako škrob. Podobně i v hlízách. I samotná celulóza je tuším polysacharid.
Upravil/a: EKSOT123
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit |
Samotná odpověď je poměrně snadná, včely nabírají nektar, nebi
medovici, pomocí svých hltanových žláz toto zpracují, přemění fruktozu
na sacharózu uloží do pláství a díky teplu které včelstvo vytváří se
odpaří přebytečná tekutina a máme krásný hustý med. Neni tedy pravda,
že samotné květy nejsou sladké. Jsou, ale zředěné tak, že u některých
květů to našim jazykem ani nerozpoznáme. Kromě toho včely vyprodukují
celou řadu užitečných a potřebných látek. Samotná vznik medu tedy neni
až tak složitý, zato život včel je poměrně velmi složitý.
A. Je to tak, život včel i lidí jsou dosti složité a poznáváním života
včel se člověk má stále co učit a snad jim jen závidět.
B. ano, život je hledání stále něčeho a neni vždy snadné najít tu
správnou životní cestu.
C Stará životní pravda, je to zřejmě tak. Škoda jen, že včel ubývá.
V poslední době se sice někde stavy díky včelařům o něco zvýšily,
ale podle mne je to stále málo. Díky životnímu prostředí už divoké
vřely u nás nenajdeme, jen několik samotářek,ale pokud si uvědomíme, že
včely jsou předpokladem pro tvorbu téměř všech rostlinných potravin, tak
by jich mohlo být i několikrát více.
Také se říká : Jednou včelařem, navždy včelařem. A jde si všimnout, že lidé kteží chovají vřely bývají zpravidla moudří.
0 Nominace Nahlásit |
Můj strýc coby vášnivý včelař mně od dětství vždy zdůrazňoval,
že včeličky pro svoji píli a pracovitost na rozdíl od jiných zvířat a
hmyzu nepojdou, nýbrž umírají. Užitečnosti včel pro lidi a hlavně pro
přírodu si byla vědoma už Marie Terezie a proto svým patentem uložila
vesnickým kněžím a řídícím škol povinnost včelařit.
Vše má ovšem rub i líc a tudíž by si měl být každý vědom, že kvůli
alergickým reakcím na její jed je včela v civilizovaném světě
považována za nejnebezpečnějšího živočicha. V České republice má na
vinně zhruba 5 úmrtí ročně.
0 Nominace Nahlásit |
Já jen přidám, že v „kytkách“ cukr JE, třeba v nektaru. Ostatně zelená rostlina je jediný organismus, který dokáže cukry syntetizovat, a sice z CO2, vody a za přítomnosti chlorofylu jako katalyzátoru.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek