Avatar uživatele
annas

Jak byste odpověděli na otázku „Proč je med sladký, když v kytkách není cukr?“ Děti se ptají v příloze Rodina MF Dnes.

Datum vydání MF Dnes 1. 3. 2019, autorka Viola Procházková

Několik moudrostí o včelách. První státní včelařskou školu založila již v 18. století Marie Terezie. Od té doby se hodně změnilo…

A. Není příroda pro člověka zdrojem prožitků a zkušeností?

  1. „Na světě jsou dvě největší záhady života, člověk a včely. Starší jsou včely.“ – Wilhelm Bolsche :
  2. „Včely jsou zajímavá kniha. Otevři ji a uvidíš, co všechno se ti bude postupně objevovat.“ – Vilém Mrštík

http://www.vce­listezka.cz/ci­taty-a-vcelarska-moudra/

B. Není život hledání?

1. „Hledej. Ani včela nenajde med v každém květu.“ — Valeriu Butulescu

Zdroj: https://citaty­.net/citaty/260441-valeriu-butulescu-hledej-ani-vcela-nenajde-med-v-kazdem-kvetu/


C. Víte, proč mají včely med? I když v poslední době je ho nedostatek, ale z jiných důvodů.

1. „Protože mají jedinou královnu! Kdyby měly parlament, senát, vládu, prezidenta, politické strany a odbory, neměly by nic …“

http://www.vce­listezka.cz/ci­taty-a-vcelarska-moudra/


Obrázek
https://cdn.pi­xabay.com/pho­to/2018/03/30/15/38/bee-3275663_960_720.jpg

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? dudu, vagra, johana 56, Drap, independent, Complex před 2076 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
EKSOT123

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ty děti jsou asi z města. Snad každé dítě na vesnici někdy cucalo sladký nektar
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Nektar z květů hluchavky nebo kostivalu, nebo olizovalo listy se sladkou šťávou: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Medovice
Opomíjeným včelím produktem je pyl: https://www.zdra­vinadlani.cz/le­cive-sily/vceli-produkty/vyznam-kvetniho-vceliho-pylu Ale já slyšel o včelaření tak leda z rychlíku, takže radši pár hlášek:

Kéž by se tak lidi chovali jako včely! Taková včela – sotva někomu ublíží, ihned umře. Hned by byly mezilidské vztahy lepší.

>Prodám půl kila medu. Objednávky min. rok předem – mám jen jednu včelu.

>Včelím medem neplýtváme, protože se nevyrábí, ale vzniká poctivou prací.

Doplněno na podnět od Mosoje: Ona rostlina si je schopna vyrábět kdeco. Glukóza je podstatnou složkou Calvinova cyklu a mnoha biochemických procesů v rostlině. Ale hromadění mono a disacharidů sacharidů se sladkou chutí asi není pro rostlinu výhodné. Pokud tím ovšem nechce nalákat opylovače, nebo třeba konzumenty plodů jakožto šiřitele semen. Na rozdíl od plodů se však v samotných semenech hromadí spíš polysacharidy jako škrob. Podobně i v hlízách. I samotná celulóza je tuším polysacharid.

Upravil/a: EKSOT123

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samotná odpověď je poměrně snadná, včely nabírají nektar, nebi medovici, pomocí svých hltanových žláz toto zpracují, přemění fruktozu na sacharózu uloží do pláství a díky teplu které včelstvo vytváří se odpaří přebytečná tekutina a máme krásný hustý med. Neni tedy pravda, že samotné květy nejsou sladké. Jsou, ale zředěné tak, že u některých květů to našim jazykem ani nerozpoznáme. Kromě toho včely vyprodukují celou řadu užitečných a potřebných látek. Samotná vznik medu tedy neni až tak složitý, zato život včel je poměrně velmi složitý.
A. Je to tak, život včel i lidí jsou dosti složité a poznáváním života včel se člověk má stále co učit a snad jim jen závidět.
B. ano, život je hledání stále něčeho a neni vždy snadné najít tu správnou životní cestu.
C Stará životní pravda, je to zřejmě tak. Škoda jen, že včel ubývá. V poslední době se sice někde stavy díky včelařům o něco zvýšily, ale podle mne je to stále málo. Díky životnímu prostředí už divoké vřely u nás nenajdeme, jen několik samotářek,ale pokud si uvědomíme, že včely jsou předpokladem pro tvorbu téměř všech rostlinných potravin, tak by jich mohlo být i několikrát více.

Také se říká : Jednou včelařem, navždy včelařem. A jde si všimnout, že lidé kteží chovají vřely bývají zpravidla moudří.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Můj strýc coby vášnivý včelař mně od dětství vždy zdůrazňoval, že včeličky pro svoji píli a pracovitost na rozdíl od jiných zvířat a hmyzu nepojdou, nýbrž umírají. Užitečnosti včel pro lidi a hlavně pro přírodu si byla vědoma už Marie Terezie a proto svým patentem uložila vesnickým kněžím a řídícím škol povinnost včelařit.
Vše má ovšem rub i líc a tudíž by si měl být každý vědom, že kvůli alergickým reakcím na její jed je včela v civilizovaném světě považována za nejnebezpečnějšího živočicha. V České republice má na vinně zhruba 5 úmrtí ročně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Já jen přidám, že v „kytkách“ cukr JE, třeba v nektaru. Ostatně zelená rostlina je jediný organismus, který dokáže cukry syntetizovat, a sice z CO2, vody a za přítomnosti chlorofylu jako katalyzátoru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

A co je to cukr? Jaký cukr?

https://www.i­receptar.cz/zvi­rata/hmyz-a-bezobratli/jak-vznika-med-vceli-vosk-chleb-a-propolis-a-jak-je-vyuzivat/

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek