Hliníkové příbory a nádobí se už moc nepoužívá, jelikož se uvolňoval hliník do jídla a měl negativní vliv na organismus. Nehrozí totéž u plechovek od piva? Jsou přece taky z hliníku.
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1, dubraro, anonym před 2635 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nehrozí. Hliník na nápojové plechovky je legovaný manganem. Přídavek
0,8 až 1,5% Mn výrazně omezuje chemickou korozi hliníku, viz http://www.prvky.com/25.html#vyuziti
Není pravda, že se Al uvolňujme pouze v kyselém prostředí, hliník jako
typický amfoterní kov se stejně dobře se rozpouští i v prostředí
alkalickém, viz http://www.prvky.com/13.html#vlastnosti
Upravil/a: Lamalam
0 Nominace Nahlásit |
Ze zdravotního hlediska – by měly být konzervy a další potravinové obaly vyrobené z hliníku zdravotně nezávadné. V současné době jsou vnitřní stěny těchto výrobků potahovány plastovou fólií (polyethylen PE) nebo lakovány (různé materiály). Tato povrchová úprava chrání hliník před přímým kontaktem hliníkového materiálu s agresivními kyselými látkami, jakou je např. rajčatový protlak nebo různé černé sladké nápoje. Po otevření konzervy ale hrozí poškození povrchové úpravy, kdy může dojít ke kontaktu potraviny s hliníkem, proto je vhodné obsah konzervy přelít, např. do skleněné nádoby. Kyseliny kovový hliník rozpouštějí a ten přechází do roztoku, tzn. do potravin, které by byly v povrchově neupravené hliníkové konzervě uchovávány. V této formě se pak hliník může dostat s potravou do organismu.
Na druhé straně se i látky z potahových laků mohou uvolňovat a
migrovat do potravin (např. bisfenol-A (BPA), bisfenol-A-diglycidether (BADGE),
vykazující mírné hormonální účinky), jak vyplývá z údajů
Ministerstva zemědělství ČR o sledování cizorodých látek
v potravinách. Požadavky na potravinové obaly z hlediska zdravotního
upravuje vyhláška č. 38/2001 Sb o hygien. požadavcích na výrobky určené
pro styk s potravinami. 🙂
http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Nejsou_konzervy_a_dal%C5%A1%C3%AD_potravinov%C3%A9_obaly_z_hlin%C3%ADku_zdravotn%C4%9B_z%C3%A1vadn%C3%A9%3F
3Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, dubraro, michalds
před 2635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Uvolňování hliníku do potravin hrozí jen v kyselém prostředí, což pivo bezesporu je, díky obsahu CO2. Hliník má však v tomto prostředí velmi zředěné kyseliny schopnost rychlé pasivace, takže ve významném množství rozpouštění Al nehrozí. Již dlouho je celkem silné podezření, že by Al mohl souviset s Alzheimerem, ale dokázáno to nebylo. Pro jistotu jsem se rozhodl zblbnout přirozenou cestou.
0 Nominace Nahlásit |
Jestliže jsou plechovky na pivo řádně vyrobeny, nemělo by hrozit žádné uvolňování hliníku. Vnitřní strana plechovek je totiž pokryta speciální vrstvou, která zabraňuje přímému kontaktu nápoje s hliníkem. Tato ochranná vrstva je zpravidla založena na lakovaném nebo smaltovaném povlaku, který je nontoxický a zároveň odolný vůči korozi. Samotný hliník by mohl začít uvolňovat částice, pokud by byl vystaven kyselinám nebo alkáliím, ale v běžném pivu se takové látky nenachází. Nemělo by tedy hrozit žádné zdravotní riziko spojené s konzumací piva z plechovek.
0
před 473 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nehrozí. Ten hliník je speciálně upravený k tomu, aby se to nedělo. I proto se hliníkové plechovky vracejí do plastu a vůbec s nimi neřešíte třeba výkup hliníku Plzeň https://www.kovosrot-suda.cz/vyhodny-vykup-kovu-plzen a další výkupy. Prostě to není klasický hliník, jako byl třeba na příborech nebo jako je v motorech nebo tak. :)
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1313 | |
zjentek | 1190 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 943 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |