Avatar uživatele
dust8

Existují hmyzí farmy, kde se chová hmyz výhradně pro specializované restaurace, gurmány a další odběratele?

Nachází se nějaké v EU či rovnou v ČR?

Pokud v ČR, tak kde a jaké druhy hmyzu tam chovají?

Předpokládám, že se jedná např. o moučné červy, cvrčky atp.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, paul1 před 1985 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Informace z 20. května 2019

„Hmyz se bude chovat pro lidskou spotřebu! Koupíte si ho? “

„Chov hmyzu pro lidskou spotřebu je u nás zatím zakázaný. Některé druhy jsou přitom v potravinách povolené. “

Saranče, cvrček, dva druhy larvy potemníka. A tyto druhy hmyzu mohou už být uváděny v potravinářských výrobcích, ale ještě se v České republice nesmí chovat," popsala ředitelka odboru Bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství Jitka Götzová

To by nově mělo být možné od 14. prosince, vláda pro to v pondělí nastavila pravidla. „V podstatě se posvětilo ministerstvo zemědělství jako národní autorita, která má gesci v povolovacím řízení. To znamená, ministerstvo zemědělství povolí a státní veterinární správa bude v praxi kontrolovat,“ sdělil náměstek Jindřich Fialka.

Dvojice Čechů přitom vede největší hmyzí farmu na světě – ta stojí v Thajsku a měsíčně zpracuje kolem 15 tun živých cvrčků."

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Farem, které produkují hmyz je několik, chovají cvrčky, potemníky, šváby apod.

Zdroj: http://www.gastro-hmyz.cz/, http://www.pa­pek.cz/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek