I cibule má svou historii, i když není zcela jasné, kdy se cibule začala použít. Někdo objevil divokou cibuli, ochutnal, přidali se další a zjistili, že má léčivé vlastnosti
Takže první použití cibule bylo jako léčivky, teprve později se začala používat v kuchyně jako zelenina i jako ochucovadlo stejně jako sůl.
"Podle archeologických vykopávek se však cibule používala od dávnověku, dost možná si s ní pračlověk ochucoval maso z mamuta.
Zmínky o cibuli najdeme v bibli, na hliněných tabulkách Sumerů, staroegyptských papyrech i ve spisech starověké Indie a Číny – všude tam se obvykle vyzdvihovaly její léčivé vlastnosti."
Léčivých vlastností cibule se využívá stále ať syrové nebo tepelně upravené. Např. nezbytná je při vaření guláše, perfektně zahustí.
0 Nominace Nahlásit |
Nejspíše proto, že je chuťově výborná v syrovém stavu i tepelně
upravená – aspoň proto ji používám já…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Nedovedu si představit vařit bez cibule.Je to opravdu základ většiny jídel,ať už teplých nebo studených.
0 Nominace Nahlásit |
Guláš na talíři si bez hromady syrové cibule neumím představit, asi by mi ani nechutnal.
0 Nominace Nahlásit |
Cibule je léčivá, je to přírodní antibiotikum. Dodává pokrmům
výbornou chuť. 🙂
Stará moudrost: „Člověk spíše může vařit bez ohně, než bez
cibule“.
0 Nominace Nahlásit |
Nejspíše proto,že nějaký prapra…přišel na to,že je k snědku.a neumřel po ní.
0 Nominace Nahlásit |
Požaduj po tvém lékaři nějaké řešení tvého problému. Né do mlékárny – ale do lékárny :DDD
0 Nominace Nahlásit |
Je to královna kuchy,třeba jako lev je král zvířat.
Guláš bez cibule bych asi nejedl.
0
před 3301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V syrovém stavu je známá česká cibule chuťově nesnesitelná a nadýmá. Tepelně upravená – hovězí guláš. Ale dlouhým vařením ztratila schopnost antibiotikovat. Vařím guláš 2 hodiny. Nemám odvahu jako Jugar, ani talent na to, abych položil novou otázku na stejné cibulové téma: kolik čerstvé cibule sníte, abyste potom museli použít svůj dopravní prostředek?
Bez ohně se dá vařit, než s cibulí.
Saláty, pomazánky bez cibule, v čem to je?
Cibuli na guláš dusím třeba i 8 hodin…
😉
Nesmíš se nedbalým vařením připravovat o chuťové počitky a
požitky…
😉
Jo jo…
😉
Jednak dělám vždycky větší množství (obvykle tak 3 kila) a druhak to
musíš dělat pomaloučku, až cukr cibule zkaramelizuje (do tmavohněda),
taková dušená cibule tak získá nasládlou chuť…
Výtečné – a nejen do guláše, zkus si takovou cibulí někdy zahustit
polívku – od bramboračky po třeba cizrnovou, o francouzské cibulačce
ani nehovoře…
😉
Tak máš holt smolíka, podle hesla „sto lidí, sto chutí“ – mně se chuť syrové cibule velmi zamlouvá a ani mě nenadýmá, tedy určitě ne do té míry jako třeba fazole nebo zelí.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |