Avatar uživatele
ptáč

Doposavad jsem neměl odvahu ptát se na to a mluvit o tom. Proč se v našich kuchyních používá cibule?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, hanny 2, marci1 před 3301 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

I cibule má svou historii, i když není zcela jasné, kdy se cibule začala použít. Někdo objevil divokou cibuli, ochutnal, přidali se další a zjistili, že má léčivé vlastnosti

Takže první použití cibule bylo jako léčivky, teprve později se začala používat v kuchyně jako zelenina i jako ochucovadlo stejně jako sůl.

"Podle archeologických vykopávek se však cibule používala od dávnověku, dost možná si s ní pračlověk ochucoval maso z mamuta.

Zmínky o cibuli najdeme v bibli, na hliněných tabulkách Sumerů, staroegyptských papyrech i ve spisech starověké Indie a Číny – všude tam se obvykle vyzdvihovaly její léčivé vlastnosti."

Např. http://www.re­flex.cz/clanek/ji­dlo-a-piti/62266/odhalene-zahady-cibule-aneb-za-ty-slzy-to-stoji.html?ut­m_source=reflex­.cz&utm_medium=co­py

Léčivých vlastností cibule se využívá stále ať syrové nebo tepelně upravené. Např. nezbytná je při vaření guláše, perfektně zahustí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Nejspíše proto, že je chuťově výborná v syrovém stavu i tepelně upravená – aspoň proto ji používám já…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanny 2

Nedovedu si představit vařit bez cibule.Je to opravdu základ většiny jídel,ať už teplých nebo studených.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Guláš na talíři si bez hromady syrové cibule neumím představit, asi by mi ani nechutnal.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Cibule je léčivá, je to přírodní antibiotikum. Dodává pokrmům výbornou chuť. 🙂
Stará moudrost: „Člověk spíše může vařit bez ohně, než bez cibule“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pucipuci

Nejspíše proto,že nějaký prapra…přišel na to,že je k snědku.a neumřel po ní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Agneta

Požaduj po tvém lékaři nějaké řešení tvého problému. Né do mlékárny – ale do lékárny :DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Je to královna kuchy,třeba jako lev je král zvířat.
Guláš bez cibule bych asi nejedl.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ptáč

V syrovém stavu je známá česká cibule chuťově nesnesitelná a nadýmá. Tepelně upravená – hovězí guláš. Ale dlouhým vařením ztratila schopnost antibiotikovat. Vařím guláš 2 hodiny. Nemám odvahu jako Jugar, ani talent na to, abych položil novou otázku na stejné cibulové téma: kolik čerstvé cibule sníte, abyste potom museli použít svůj dopravní prostředek?

Bez ohně se dá vařit, než s cibulí.
Saláty, pomazánky bez cibule, v čem to je?

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Cibuli na guláš dusím třeba i 8 hodin…
😉
Nesmíš se nedbalým vařením připravovat o chuťové počitky a požitky…
😉

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ptáč

8 hodin?

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Jo jo…
😉
Jednak dělám vždycky větší množství (obvykle tak 3 kila) a druhak to musíš dělat pomaloučku, až cukr cibule zkaramelizuje (do tmavohněda), taková dušená cibule tak získá nasládlou chuť…
Výtečné – a nejen do guláše, zkus si takovou cibulí někdy zahustit polívku – od bramboračky po třeba cizrnovou, o francouzské cibulačce ani nehovoře…
😉

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Tak máš holt smolíka, podle hesla „sto lidí, sto chutí“ – mně se chuť syrové cibule velmi zamlouvá a ani mě nenadýmá, tedy určitě ne do té míry jako třeba fazole nebo zelí.

před 3301 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek