Nebo ji porušujete tím, že polévku dopíjíte z nahnutého talíře či omáčku nebo šťávu hrnete vidličkou/lžíci/nožem z talíře přímo do úst?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Viktorie II., Disraeli před 1183 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dcera byla v minulém školním roce volána k panu učiteli na kobereček, protože vnuk prvňáček vylízal v jídelně talíř!
3Kdo udělil odpovědi palec? Rocker, Viktorie II., Čecho_slovák
před 1183 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, koho takový nesmysl může napadnout. Možná nějaký nevychovanec, nebo někde v ústavu. Děti jsme vždy vychovávali ke slušnému chování a to ve všech směrech.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
I já to někdy dělám, že dopíjím zbytek polévky přímo z talíře, ale doma, ne na veřejnosti. A vím o lidech, kteří tohle dělají i v jídelnách nebo restauracích.
2Kdo udělil odpovědi palec? Rocker, Čecho_slovák
před 1183 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To, co popisuješ už ale není jen porušování etikety..
Věř, že etiketu při stolování drtivá většina lidí nedodržuje. Ani ji
detailně nezná (by ses divil, kdyby sis procházel pravidla). A to ani
v restauraci a na takových místech. To obnáší spoustu pravidel, zásad,
„postupů“ a problémů. Vhodné oblečení, postoj (posezení), několik
příborů (pro správnou věc), ubrousek, konkrétní chování a způsoby (tam
toho spadá hodně) a co je povoleno říkat nebo co je vhodné udělat,
konkrétní gesta. Osobně jsem třeba ještě nezažil, že by někdo
dodržoval etiketu stolování nebo že by muži třeba povstavali, když ženy
přicházely nebo odcházely (na toaletu třeba).
Co se jak hodí nebo nehodí udělat (a to ještě podle situací)… Je v tom
dost složitostí a podle mě někdy i zbytečných.
Já jsem spíš zastánce „stolování“ (spíš hodování) ve stylu
starého Řecka a Říma. V ležérní pozici na boku, na lehátku.
Převážně rukama (občas lžíce), ale s dbáním na hygienu. Vždy víno a
ke každému jídlu bohatý výběr ovoce. Dostatečný výběr chodů/jídla na
malých stolcích před lehátky. Často ve společnosti a dobré diskuzi (spolu
s hudbou nebo tancem a nějakou zábavou). Jídlo ve společnosti byl základ,
hostiny se střídaly a byly vždy bohaté, protože byly pro víc lidí a
dávalo se na tom záležet. Jako i na obsahu diskuze a dění na hostinách.
Samozřejmě včetně úlitby bohům, při každé hostině. :D Tohle všechno
je naprosto proti „dnešním“ pravidlům etikety při stolování.
Ale zákon pohostinství byl posvátný, lidé spolu pili (když už byli na
hostině, tak povinně), když už jednou spolu hodovali, nesměli se ti lidé
znepřátelit (nebo minimálně proti sobě už nikdy bojovat). Patronem
pohostinství je samotný nejvyšší bůh Zeus, tak už zde je vidět, jak moc
si na tom zakládali. A úlitba byla při každé hostině – jako důkaz
toho, že lidé myslí na bohy neustále (podobně jako obětiny jídla
z vlastního, měly symbolizovat, že i když má třeba člověk málo, tak
si i to málo dokáže odepřít a obětovat to bohům s tím, že na ně
myslí a jsou pro něj důležití v každé oblasti života a to i když se
zrovna daří… Tak je pak jendo kdo kolik toho obětoval, zda chuďas něco
málo ze svého nebo boháč hodně z té spousty, kterou měl… Vyrovnalo se
to, protože to bylo úměrné jejich majetku/bohatství/situaci a podstatné
bylo, že si dokázali odepřít, co měli).
Proti dnešní etiketě to je ve všech ohledech, ale přitom je tam v jistém
smyslu víc morálky/správnosti, skromnosti, vděčnosti, duchovnosti, zábavy
i rozumné diskuze a chování, než v dnešním chápání etikety
(s jejími pravidly).
Já z toho dodržuji alespoň tu pozici v leže. :D
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5913 | |
Drap | 4621 | |
led | 3002 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2240 | |
zjentek | 1650 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1315 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |