Vypadá to, že ano .
http://www.sedelskakvalita.cz/ec-5-kecupy-horcice-catni.html?esort=2
--
Já okurky nekupuji, dělám celoročnío kvašáky a další část jen
v octovém nálevu s kořením.
0 Nominace Nahlásit |
Určitě dají, dokonce úplně bez éček. Jen tak namátkou: https://konzervovana-nakladana-zelenina.heureka.cz/znojmia-detske-okurky-340g/#
Druhá možnost je koupit si okurky syrové a zavařit si je sám doma. https://www.toprecepty.cz/recept/39729-lak-na-okurky/
Upravil/a: Kepler
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Mc Merkurion, anonym
před 2579 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě že NEDAJÍ! Kuchyňská sůl je konzervant, kyselina octová je konzervant, tudíž jakmile použiješ místo čisté vody lák, používáš konzervant. POZOR!!! Dokonce i při domácí přípravě nakládaných okurek naprostá většina lidí používá kořenící přípravek DEKO či jeho ekvivalent a ty obsahují mimo jiné karcinogenní kys. benzoovou.
0 Nominace Nahlásit |
aliendrone: každému je jasné, že tazateli šlo o syntetický konzervant (éčko). Kyselina benzoová NENÍ karcinogenní, kde jsi tu informaci vzal? Běžně se ke konzervaci používá v mnoha výrobcích.
„Éčko“ NEZNAMENÁ syntetický konzervant, jsou jimi označovány i „přírodní“ konzervanty (např. kys. citrónová E330, octová E260 atd.)
Spor o karcinogenitu kys. benzoové (která se BTW používá nejen v potravinářství, ale i v lékařství) se vede již dlouho. Existuje doporučená maximální koncentrace/množství, nicméně zastánci jejího zákazu používání v potravinářství nad tím kroutí hlavou.
Každopádně byla doba, kdy se např. hořčice běžně konzervovala 0,00015% kys. benzoové, ale ustoupilo se od toho právě v důsledku nejasností ohledně její „bezpečnosti“
Běžně se používá spousta chemikálií či věcí, které jsou označeny jako „zdraví bezpečné“. Svého času třeba DDT, azbest atd.
Nicméně pokud jde o otázku, jsem přesvědčen, že tazateli nejde ani tak o konzervanty, jako spíš o antioxidanty, stabilizátory apod. přísady.
Další věcí je, zda-li např. synteticky vyrobenou potravinářskou kys. citronovou lze opravdu považovat za přírodní konzervant. To že se kys. citronová vyskytuje běžně v přírodě (především v ovoci) nedělá z toho stejnojmeného bílého sajrajtu, co se koupí v krámě ještě zdravou výživu! ;) :D
Kyselina citronová se nevyrábí synteticky ale pomocí biotechnologií,
nyní běžně pomocí fermentace cukrů.
Tímto způsobem se vyrábí nejen KC potravinářská, ale i pa. a také
kyselina citronová pro lékařské účely, vyhovující lékopisu dle
anglické normy BP. Pouze je v technologickém procesu zařazeno více
čistících operací.
Jistě „přírodní“ konzervanty se jako éčka taky používají, ale většinou jde o přírodně identické (tedy syntetické) látky. Je jedno, jestli jsou získávány třeba z ovoce, nebo synteticky. Kolem kyseliny benzoové už žádné pochybnosti nejsou, vše se dá dočíst v bezpečnostním listu této látky.
To je jen teorie a tazateli spíš jde o praxi, řekl bych. A tudíž není jedno, jak se získává daná chemikálie. Průmyslově vyráběné potravinářské chemikálie NEJSOU ANI ZDALEKA BEZ PŘÍMĚSÍ – a to často velmi nežádoucích. Vrchovatá lžíce NaHCO3 (jedlá soda) se krásně rozpustí v 1 litru vody, pokud má stupeň čistoty p.a.
Pokud ovšem stejný pokus provedu se lžící jedlé sody zakoupené v Kauflandu, zjistím, že ať míchám jakkoliv zuřivě, pořád tam bude nějaký nerozpustný zbytek. (a přitom roztok není ani zdaleka nasycen) To tedy asi nebude NaHCO3, že?
Ještě zajímavějších (řekl bych přímo výbušnějších) efektů lze docílit, pokud si třeba zamanu syntetizovat HMTD pomocí potravinářské kys. citronové. (dá se, ale s tím nechci mít nic společného, nejsem kaskadér ani sebevrah) Takže to, že je látka přírodně identická vůbec neznamená, že to v reálu není pěkný „sajrajt“.
Kyselina benzoová má sice Bruselem schválený bezpečnostní list, nicméně pro zajímavost je v něm označována jako „Nebezpečná látka“ s hodnotou orálně LD50=2360mg/kg (na potkanovi), což u běžného čtvrtkilového labchudinky znamená, že dávka 0,6g orálně způsobí do 24hodin smrt 50% testovaných zvířat – děkuji, již jsem zvracel. Podotýkám, že se jedná o AKUTNÍ toxicitu, pokud by šlo o dlouhodobou konzumaci, nejsou uváděná žádná data (asi pro jistotu) Karcinogenita dle SOUČASNÝCH kritérií nebyla prokázána, nicméně před rokem 2015 byla kys. benzoová v seznamu DSD, po úpravě test. kritérií byla ze seznamu DSD vyškrtnuta. (přeci jen je to laciný, tudíž žádoucí konzervant a vydělávat se musí)
Což v praxi příměrem znamená…
Testujeme berany berany duc proti rozjetému vlaku.
Postavit se čelem rozjetému vlaku je BLBÝ nápad.
2)Po úpravě kritérií testů na „Vlak jede rychlostí max. 5cm/min“ >>> v pohodě, klidně choďte kdykoliv do kolejí potrkat lokomotivu, je to naprosto bezpečné.
Nebudu ode dneška stát v kolejích proti vlaku a nebudu věřit, že kys. benzoová je nezávadná a nekarcinogenní, protože to někde někdo dle aktuálně platné metodiky „nezjistil“ (přičemž stále jsou mnozí tací, kteří tuto EU metodiku „nezjištění“ považují za vrcholně zhov… zavádějící). Ale proti gustu…
Úplně čistá nejsou ani éčka vyráběna z přírodních surovin nebo biotechnologií, samozřejmě se nevyrábí v čistotě p.a. Dokonce existují přírodní éčka vysloveně škodlivá a nebezpečná, která jsou v potravě přirozeně přítomná. K. benzoová samozřejmě od určité dávky toxická je, dráždivá a nebezpečná pro oči jakbysmet. Stejně tak jako drtivá většina éček. Často se poukazuje jak je to či ono éčko škodlivé, ale nikdo si neuvědomuje, že v těch běžných dávkách škodlivé není a museli bychom sníst na posezení třeba 5 kg okurek. Smrt může nastat i vypitím velkého množství vody. My jsme se ale bavili o karcinogenitě. Nutno přiznat, že někdy se přijde na takové i jiné nežádoucí účinky až po delší době. Určitě se na to téma udělalo množství klinických studií, k.b. je široce používaná látka. Takže jsem v klidu. Jsem přesvědčen, že mnohem větší nebezpečí je v tom, co všechno dýcháme, pijeme a jíme.
Kepler:
Proti tomu nemohu nic namítat, nicméně jak popisujete, jde o ta kritéria
„neškodného“ množství. Já s nimi nesouhlasím. Na kys. benzoovou jsem
nastartován právě pro její (podle mne účelového) „omilostnění“.
A přesně jak píšete – na toto téma OPRAVDU EXISTUJE ohromné množství
VĚDECKÝCH studií. Každá používá svoji vlastní metodiku. Tudíž se
alespoň shodneme jistě na tom, že se neshodneme ohledně karcinogenity
v případě dlouhodobého užívání malých množství.
Já upřednostním (pokud budu mít na výběr – to je jiná záležitost)
minimální, pokud možno žádnou přítomnost této sloučeniny. A ano, pod
vaše poslední souvětí se klidně podepíšu.
Teorie a zkreslená fakta. Třeba smrtelné dávky se uvádí na jeden kilogram hmotnosti. Takže 0,6g na kg je taková dávka, kterou už pomalu není možné pozřít (chuť), stejně jako třeba smrtelná dávka NaCl je asi 2,5g na kg hmotnosti.
Navíc kyselina benzoová se v přírodě vyskytuje a v těle se rozkládá (na rozdíl např od DDT). Atd atd.
Takže méně číst konspirační a weby (i ty „žijte zdravě“) a víc se vzdělat v chemii a biologii. Pomáhá to – i psychicky. :)
Ano, to doplnění vzdělání vám vřele doporučuji. Jednak bych doporučil začít ČTENÍM, např. pro řádné pročtení komentovaného příspěvku.
I když… kdo ví. ;)
Takže – držte se vlastní rady, chce to méně MACHROVÁNÍ, více studia a především MENTÁLNÍHO úsilí. Po dostatečném procvičování uvítám rozumnou odpověď, dřív prosím NE!!
Všímáte si jak laskavě se držím hesel písmena „M“ Methanol, Mentální, Muchomůrka, Machrování? To proto, že nechci přetěžovat, ono nastudovat i jediné písmeno je celkem slušná porce vědomostí. Přeji mnoho úspěchů v samostudiu!!