Avatar uživatele
Frogman

Dá se při pečení (vaření) požívat nepřímá úměra k výpočtu doby pečení (vaření)?

Když se má něco péct 10 minut na 150 °C, docílí se stejného výsledku za 6 minut při 250 °C?
Teoreticky by to šlo, ale prakticky jsem to nezkoušel. :DDD

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10, EKSOT123 před 3260 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nepřímá úměra se opravdu použít nedá. Sice nevím, co se dá upéci za 10 min, natož při tak nízké teplotě (že by nějaké cukroví?) Napálíš to naplno a na chvilku, pak máš část podobnou koksu a část se ani nestačí ohřát. Všechno musí mít tu správnou teplotu a svůj čas.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

To jako, že kdybys byl schopný docílit v troubě 2500 °C, tak máš upečeno za 20 sekund?

😁

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

Za 35 minut upečeš pusinky z bílků,
a ty se pečou při takto vysoké teplotě.
zdroj : http://recepty­.vareni.cz/sne­hove-pusinky/
Ale nepřímá úměra při vaření se použít
nedá ani při pečení, vše jinak váží a každé
jídlo má také jiné ingredience.
_____________­_______________

Ještě mě napadlo, že bys mohl opéci rybu za 10 min.
z každé strany 5 min. a na těch 100°- 150° na pánvi víc
ne, kdyby to bylo více ° tak by byla připálená a to se mi
zdá, jako dobrý příklad, že na víc ° už to prostě nejde.
Šlo by to i se zeleninou, ale ta by nesnesla takovou výheň.
Ona se spíše dusí s masem pěkně pod pokličkou 😁

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Při vyšší teplotě to na povrchu spálíš, uvnitř to zůstane syrové. Vše chce ti svůj čas.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Manželka právě peče, ptal jsem se jí na to. Říkala něco o debilních nápadech a ať přestanu chlastat, tak nevím.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Snad by to mohlo jít naopak:
místo kratší doby při vyšší teplotě péct déle při nižší teplotě.
Ale nezkoušela jsem to…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

chemické reakcie nie sú len matematické rovnice

cesto na chleba je hmota a energia, nie abstraktné číslo v hlave homo sapiens

vidím, že mamičke nepomáhate v kuchyni, sedíte za pc a chytráčite, ako sa vyhnúť empirickej skúsenosti alias robote

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

tomu se říká „policejní logika“ jeden šofér jede do Prahy 4 hodiny, dva šoféři 2 hodiny, tzv. nepřímá úměra
jinej příklad: chlap kope studnu 100 hodin, sto chlapů 1 hodinu, OK ?

Upravil/a: lexx

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Skvělý nápad, dal by se realizovat i jinde v potravinářství. Třeba pivo dokvašuje při teplotě cca 3°C po dobu 30 dnů. Zvýšíme teplotu 30 krát, zkrátíme dobu dokvašování na jeden den.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Frogman

Díky všem za odpovědi. :)

Emefej: Já nepiju, nechal jsem se inspirovat Marge v Simpsonových – http://free.zoz­nam.sk/video/Sim­psonovci-18x21-24-minut (čas 10:09) :DDD

před 3259 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Frogman

Kepler: Tu dobu a stupně jsem dal náhodně, aby se mi to rychleji počítalo. ;) :DD

před 3260 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jasně, já jsem taky odpověděl jen obecně. U pečení a vaření se mimochodem nepočítá čas. Důležitý je výsledek.

před 3260 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek