Takové možnosti, jak si obstarat jídlo, nikdy jako dnes nebyly. Můžete si kdykoliv zajít do restaurace, objednat si jídlo z dovozu, dokonce objednat online nákup potravin nehledě na množství. Často se prezentuje jako velké porce jako bonus restaurace či rychlého občerstvení, což jde v ruku v ruce s dostupností. Jak to vidíte vy? Nehraničí to už s obžerstvím naší západní civilizace?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dust8 před 490 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Obžerství si představuji jinak 😉
Donáška/dovoz nákupu do dmu, v naší končině fungovala v 60. letech. To
znám už jen z vyprávění 😉
V paneláku jsme měli „hluboká schránky na menší nákup (mléko, pečivo
apod.). Tato služba zde, ale v 70. letech selhala/už nebyla dostupná.
Kvalita, velikost a cena dovážené porce jídla, včetně rychlého
občerstvení má kvylitu nevalnou. Cena vysoká.
Celotýdenní stravování v závodních jídelnách, bylo méně dostupné
směnařům. To přišlo až s vakuováním porcí jídla.
ČASY MÉHO OBŽERSTVÍ se datují zhruba do rpku 1976.
Před tím jen na rodinných výletech s rodiči, obědech
v restauracích.
Dny našeho „obžerství“ = výběru, kvality a finanční dostupnosti jsou
ty tam.
Když jsme šli z večeře (internát SZŠ), vydávané do 18. hodin. Museli
jsme se předzásobit (večerka ve 22:00, ve 20:00 jsme jinak šilhali hlady),
nebo to vzít cestou na ubytovací místo, přes Dům potravin. Často (2 –
3× v týdnu) jsme šli na druhou večeři do restaurace. Ve trojce jsme se
královsky nacpali a zdravě.
Příkladem možného obžerství byly bufety, automaty.
S úsměvem a s láskou vzpomínám na karlovarskou Vindobonu, nebo pražskou
Korunu. Teplá, studená kuchyně. Slané a sladké, včetně zákusků a
nápojů. Teplých, studených, koktejly 😉
Za pár korun s sebou do papíru nebo jídlonoše (krabičky), případně na
místě. Někde ve stoje, jinde na židli u stolu (nedaleko Mlýnské
kolonády). Kam se v současnosti hrabe Globus.
V salátech byl v horším případě Gothaj, žádný výrobní salám.
Kapesné 50 Kč (z toho 12 korun na cestu domů a do školy). Bylo na
večeře v restauraci, na kávu v kavárně, později i na pivo, víno (i ve
dvojce).
Dny mého možného obžerství revolucí skončily.
Dnes bych 3× v týdnu (nedej bože s dětmi) na obědy a večeře jít
nemohla. Porce čím dál menší. Chuť a kvalita je nesrovnatelná.
Za ty peníze, které po mně v současné době, v restauraci chtějí mi ani
nechutná.
Ano, zajdu do restaurace, ale tak 3 – 5× do roka.
Pravda je, že většina lidí v západní kultuře hlady netrpí.
Potravinami se plýtvá (hlavně v obchodech). Jsou na světě hladovějící
národy. Ty se o sebe musí naučit postarat hlavně sami. Potravinová pomoc
je fajn, ale nic je nenaučí, k ničemu je nepřiměje.
ČAS na osobní nákupy mám. Nespoléhám na Rohlík a jinou on-line službu.
Sem tam si přes prostředníka objednám produkty z farem.
Pojízdná nejsem
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Samotná dostupnost neznamená výskyt obžerství u jedince. To až když
toho skutečně nadměrně využíváš, neboli, že se „obžíráž“.
;)
Samotná Z. společnost (jako celek) samozřejmě je konzumní, takže
nestřídmá, plýtvající a hýřívá.
Ale to, že si já nebo ty můžeme kdykoli zajít do restaurace, cokoli si
objednat atd. ještě neznamená, že to děláme, a že se dopouštíme
obžerství… Na zahradě můžu mít k dispozici stromek plný jablek, ale
obžerství se dopustím teprve tehdy, když se toho začnu přežírat. Anebo
vůbec můžu mít velmi bohatou zahradu plnou úrody – ale to neznamená
obžerství. Kapiš?
Každopádně pro společnost obecně je to známkou obžerství. Už jen z principu věci, že když jsou tyto požitky tak dostupné, tak jsou zároveň i hojně využívané, jinak by tak dostupné a rozšířené nebyly… z toho vyplývá: ve společnosti převažuje nestřídmost/obžerství.
Upravil/a: Disraeli
4Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, da ny, Pepa25, Kešař
před 490 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já bych to nazvala " Ze všeho se dnes dělá byznys". Tudíž je zákazník (uživatel, klient, = poslední článek potravního řetězce) pořádně masírován, aby utrácel. Ostatně nelíbí se mi, že předstíráme, že snad jíme stejně zdravě jako naši předci před 100 lety! Potraviny by se mohly nazývat „otraviny“.
Upravil/a: Ametyst
4Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, Drap, da ny, Kešař
před 490 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To je jistě jedna z perspektiv, jak se na tuto situaci dívat. Na druhou stranu, flexibilita a dostupnost jídla nemusí nutně vést k obžerství. Mnoho lidí dokáže tuto situaci zvládat a jíst zdravě a vyváženě, ať už si jídlo připravují sami doma, nebo ho objednávají.
Na druhé straně je pravda, že rychlým tempem života a dostupností nezdravých možností se zvyšuje počet lidí s nadváhou a obezitou. Tento trend je v západním světě velice znepokojivý.
Nelze ale zapomínat také na rozsáhlou dostupnost informací o zdravém stravování a fitness, což je také charakteristikou západní civilizace. Lidi jsou stále více informováni o rizicích spojených s obezitou a nezdravým stravováním a jsou tak motivováni k zdravějšímu životnímu stylu.
Celkově tedy lze říct, že západní civilizace se do určité míry vyznačuje obžerstvím, ale také se snaží tuto tendenci bojovat prostřednictvím šíření vědomí o důležitosti zdravého stravování a životního stylu.
0
před 488 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |