Avatar uživatele
annas

Co způsobuje, že raci, krabi či podobné potvůrky při vaření zčervenají?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? vagra, elektrikář, iceT, hanulka11 před 5009 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Četla jsem to v časopise

Humří morek, „corail“, je ve hřbetní části před ocasovým krunýřem a syrový je zabarven tmavozeleně, vařením však zčervená.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

Zčervenají, protože jejich krunýře obsahují červené barvivo astaxantin, ale také tmavou bílkovinu krustayanin, která určuje šedozelené, hnědé či vůbec tmavé zbarvení živých zvířat.
Varem se rychle ničí, takže je čím dál zřetelnější živá barva astaxantinu. Ten se mimochodem řadí mezi karoteny a používá se v potravinářském průmyslu jako přírodní barvivo.

Zdroj: http://www.vy­ber.cz/otazni­ky/?odpoved=301

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elektrikář

Je to reakce barviv v krunýři na teplotu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek