Guava je malý, keřovitý strom nesoucí nažloutlé ovoce podobné hrušce. Chutná trochu jako přezrálá hruška smíchána s jahodou a hroznem. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.
5Kdo udělil odpovědi palec? anonym, panenka, Miroslavst, anonym, iceT
před 5084 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Guava pochází z Jižní Ameriky a dnes se ve velkém pěstuje v celé
řadě zemí. Plod guavy má hruškovitý nebo kulovitý tvar a velikostí se
podobá malému jablku. Tenká tuhá žlutá pokožka má nahořklou chuť, ale
krémovitá silně aromatická a šťavnatá dužina chutná sladce. Asi
polovina plodu se skládá z tvrdých jedlých semínek. Semínka lze
odstranit, obsahují však stejné množství vitaminu C jako dužina plodu.
Celý plod guavy obsahuje asi pětkrát víc vitaminu C než pomeranč
o stejné hmotnosti. Jeden čerstvý plod vážící asi 90 g tedy obsahuje
víc než doporučovanou denní dávku tohoto vitaminu po dospělého člověka.
I když se při konzervaci asi 25 procent obsahu vitaminu C ztrácí,
zůstávají guavy zavařené v sirupu výborným zdrojem této látky,
nezbytné pro syntézu kolagenu a pro zdraví tkání, zejména kůže. Vitamin
C působí také jako antioxidant odstraňující škodlivé VOLNÉ
RADIKÁLY.
Zdroj: http://www.abcdieta.cz/guava
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek