To tady nejspíš nikdo neví. Proč by se toto mělo dít, má to nějaké logické opodstatnění?
Dříve se vyráběly různé druhy inzulínů pro léčbu cukrovky (i inzulin je hormon) ze zvířecích slinivek – myslím, že vepřových a hovězích. Dnes se inzuliny vyrábějí synteticky. Nevím, jestli se už ze zvířecích slinivek nevyrábějí proto, že by jej bylo obecně málo, anebo jestli to po aṕlikaci náhodou nemělo i nějaké nežádoucí vedlejší projevy.
0
před 2000 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na konkrétním hormonu. Některé hormony jsou chemicky identické a v závislosti na dávce vytvoří „jen“ syndrom ze sekundární nadprodukce (nadměrná funkce hormonu plus útlum vlastní tvorby). Jiné hormony proteinové povahy rozpozná imunitní systém jako cizorodé látky a v závislosti na dávce a četnosti jejich podávání dříve či později skončí anafylaktickou reakcí. Některé jsou imunintně docela podobné (třeba ten inzulín), takže tam se může imunizace rozvíjet velmi plíživě a jen u někoho. Proto také bylo možné podávat diabetikům i inzulín zvířecího původu, imunizace se objevovala jen někdy a až po dlouhé době podávání.
0
před 2000 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2632 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1346 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |