Asi nic. Když oficiálně neexistuje ostrá či pálivá chuť, tak co mně
zůstává v ústech po pozření pálivý papriky? Je to tedy pálivá bolest
či jak nazvat to něco, co mi v puse dělá tak dobře? Když to pálí, tak
to co? A je to vůbec legální?
A ještě by mě zajímalo, jestli feferony či chilli jsou teda bez chuti!
Nikdo mě nepřesvědčí, že jsou slané, sladké, hořké (no, možná
některé), nebo kyselé anebo UMAMI! Tak jsou bez chuti?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2982 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kapsaicin nedráždí chuťové receptory, ale receptory pro bolest.
Detaily v odkazu
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapsaicin
0 Nominace Nahlásit |
Zůstane ti v ústech pocit nevýslovného blaha a slasti. Ten se postupně přesouvá na opačný konec trávicího traktu.
0 Nominace Nahlásit |
Když ti gemba horí, nejlépe to popisuje slovo „bolest“. Skutečně se
nejedná o chuť. Ostrost či pálivost, např. u některých paprik, je sice
pociťována jako chuťový vjem, ve skutečnosti se jedná o nervový signál
bolesti, vyvolaný alkaloidem kapsanthinem.
(wiki)
0 Nominace Nahlásit |
Nejedná se o chuť. Cítíme pálení. 🙂
„U obratlovců, a tedy i u člověka, dráždí kapsaicin a další
podobné látky především nervová zakončení, kde jsou tyto receptory
přirozeně přítomny. Většina těchto nervových vláken, vybavených TRPV1,
vede do mozkových oblastí, vnímajících především teplo, pálení,
štiplavost a bolest. Proto je základním pocitem po kapsaicinu pálení, a to
jak v ústech, kde je to mnoha labužníkům velmi příjemné (ale není to
chuť), tak na jiných sliznicích (oko, nos a urogenitál) nebo
na kůži.“
Zdroj: http://casopis.vesmir.cz/clanek/kapsaicin-a-jeho-vliv-na-lidsky-organismus
0 Nominace Nahlásit |
Podle některých ostrá či pálivá chuť existuje.
Podle článku v odkazu lidský jazyk rozliší sedm chutí.
Zdroj: http://casprezeny.azet.sk/clanok/97249/zabudnite-na-4-zakladne-chute-jazyk-ich-pozna-az-sedem
0
před 2982 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Příroda to tak zařídila, aby jsme ústy rozpoznali co je dobré a co není. Příroda praví: pálí to, nejez to, kdo neposlechne, může si poškodit zdravím nebo přivodit i smrt. Na druhou stranu je používání malého množství koření v potravě přijatelné, protože to vybudí smysly, nejen chuť (více se sliní), ale i čich, a někdy i ten smysl co máme na kůži (asi nazýváno hmat, ale spíš vnímání pálení a s tím spojeného tepla – ochrna proti spálení) a zvláště se to projevuje v na konci – rektu.
Tyto dráždivé látky hned na vstupu do těla varují, že je něco špatně, proto by se neměly konzumovat ve velkém množství, uvnitř zažívacího traktu už totiž nepálí tak intenzivně, ale mohou poměrně intenzivně dráždit žaludek a střeva, podráždění je spojené s prokrvováním tkání, myslím že málo kdo chce žaludeční vředy a perforace střev a komplikace s hemoroidy.
Chtěl bych se podělit o novou informaci varující před zahráváním si s pálivými jídly:
Muž při soutěži pozřel pálivou papričku. Skončil s dírou v jícnu
Upravil/a: Cenobita
0
před 2982 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Takže když to pálí, tak to bolí. To chápu. Takže je to legální. Ale co druhá polovina otázky? Jsou chilli bez chuti?
To nejsou, kdybys je zbavil pálivosti, tak by ti zbyla obyčejná sladká paprika chuti sladkokyselé.
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |