Myslím trdelník – pečivo. Už vznik samotného názvu nevím, odkud pochází.
Od trdla mně to tedy opravdu nenapadlo a přitom je to tak snadné. Díky za odpovědi
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gecco, anonym před 3340 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Václav Machek v Etymologickém slovníku píše
„Trdelná polévka značí polévku, jež vznikla vařením jitrnic a jelit a do níž se přidá hodně koření roztlučeného trdlem v moždíři.
Různé oblasti, různé názvy
Ttrdlovka byl název pro polévku s drobně posekaným masem, jemně rozetřeným, takže vlastně jitrnicová polévka.
„Trdelník. Těsto se vyválí na provázky, natočí na horký dřevený
trdlo, pomastí vejcetem, posype tlučenýma ořechama.“
Kottův: Česko-německý slovník
Trdelník, trdlovec – pečivo, které se namotává na trdlo a na něm se
peče.
–
Z toho plyne, že trdelnou polévku, trdlovku či trdelník spojuje slovo
trdlo, někde trlo od tříti palicí. Tou se něco tře , roztírá, např. ve
hmoždíři.
–
Jinak trdelník schválila EU jako slovenský výrobek.
http://pragmitherz.blogspot.cz/2014/04/trdelnik-ein-sehr-beliebtes-sussgeback.html
http://www.odpovedi.cz/otazky/mate-radi-trdelnik-a-vite-neco-o-jeho-historii#discussion
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, Drap Nahlásit |
Mají společný rotační pohyb (trdlovat ve významu točiti se)…
trdelník – pečivo navinuté na hřídel a za rotace pečené
trdelačka – polévka, jíž je potřeba neustále míchat (aby se nesrazila
či nezkysla)
Zdroj: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotazy/index.html?page=2
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1716 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 609 | |
zjentek | 577 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |