Slyšela jsem od známých, že jde o něco jiného. Ale pro jistotu ověřovala.
„Trnkovice vzniká destilací plodů planě rostoucí trnky. Plody se nechají vykvasit, a poté se i vícekrát destilují. Pro jemnější chuť jsou dobré trnky, které prošly prvními mrazy. Trnkovice patří mezi méně obvyklé ovocné destiláty.“
http://alkoholia.cz/katalog/destilaty/trnkovice
0 Nominace Nahlásit |
Annas má pravdu, ze zkušenosti mohu říct, že je snad lepší destilát než ze švestek. Po přejítím mrazem bývají sladší a je z nich větší výnos. Letos jsou plané trnky obzvláště sladké.
0 Nominace Nahlásit |
Já su z Valašska…
😉
A slivovica je něco jiného, než trnkovica – a každý Valach*) hodný
toho jména je rozezná…
😉
Stejnětak Valaši poznají špendlíkovicu…
___
*) mezi Valachy v tomto kontextu počítám i jiné obyvatele Beskyd a
Javorníků, dokonce i Polívka (z Vizovic) by se ´vešel´…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Vždy jsem si myslela, že se jedná o slivovici. Na Valašsku přece říkají švestkám trnky.
0 Nominace Nahlásit |
Lamalam
Trnka je a bude vždy trnkou :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Trnka_obecn%C3%A1
Švestka je úplně jiná :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
Já vím, jaký je mezi nimi rozdíl. Jenom jsem napsala, že na Valašsku se švestkám říká trnky. Ve Vizovicích o Trnkobraní bývají závody v pojídání trnkových, po našem švestkových, knedlíků.
Na Valašsku se běžně dávají kvasit trnky o švestky dohromady. Proto také mají dobrou slivovici. Rozeznat od sebe jen ze švestek a jen z trnek je velmi obtížné. Takže ve finále je uplně jedno , jak švestkám říkají.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |