Koukám že už jsem opravdu pamětník. Řezanka
se dělala na jednoúčelovém stroji . Byl to dřevěný žlab na jehož konci
bylo veliké kolo
s noži. Kolem se nejdříve otáčelo ručně, později motorem. Do žlabu se
dávala dlouhá sláma + co bylo, zelené krmení, seno a pod.
Mechanickým posunem tohoto materiálu žlabem a točením došlo k nařezání
této směsky na krátké kousky, kterým se krmil domácí dobytek nebo když
to byla jenom sláma tak se to používalo ke stlaní.
Jak se to praktikuje v dnešním zemědělství bohužel zase neznám já.
0 Nominace Nahlásit |
V našem kraji se takto pořezaná sláma, která byla servírována přežvýkavcům, nazývala sečka a zmiňovaný stroj „sečkovice“. Do tohoto polotovaru se ještě přidávala např. nakrouhaná řepa a jiné ingredience.
Ještě doplňuji, že takto nazýváme také hodně nekvalitní sekanou odněkud z bufíku.
0 Nominace Nahlásit |
Řezanka je jídlo,maso se nakrájí na nudličky.Znám kuřecí řezanku
s bramborákem.
Je ovšem možné,že se tak jmenuje i něco jiného.
0
před 5333 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Můj tatka říkal ŘEZANKA jemné slámě kterou používal jako podestýlku pro koně.
0
před 5333 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Řezanka je nakrátko připravené zelené i suché krmivo pro dobytek ,někde i pro drůbež.Připravuje se na zvláštním stroji.
0
před 5333 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek