Takzvaní „černí kuřáci“ jsou hydrotermální průduchy na mořském
dně. Poprvé byly pozorovány v roce 1977. Od té doby se stále zlepšuje
naše poznání nejen jejich fyzikální a geologické stránky, ale také
jejich úloha v podpoře života v hlubinách moří. Britská expedice
nedávno objevila nejhlouběji umístěného kuřáka nedaleko Kajmanských
ostrovů v Karibiku
Kuřáky tak představují jakési přirozené laboratoře evoluce, které by
mohly vědcům poskytnout představu o tom, jak vypadaly první krůčky
života na planetě. Prozatím byla většina těchto zvláštních hlubinných
ekosystémů objevena v okolí hlubokomořských pohoří, středooceánských
hřbetů, hloubkách okolo 2000 metrů. Britští oceánologové z University
of Southampton použili k průzkumu mořské propasti nedaleko Kajmanských
ostrovů samonaváděnou hlubokomořskou ponorku Autosub6000, díky níž mohli
mořské dno prozkoumat do dříve nemožných detailů. V hloubce okolo
5000 metrů se jim tak podařilo prozkoumat doposud nejhlouběji položený
známý podmořský kuřák. Vědci doufají, že další průzkum jim dá
odpovědi na zásadní otázky, týkající se chemických a fyzikálních
zákonitostí těchto jedinečných prostředí
Zdroj: http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2010041601
0 Nominace Nahlásit |
Zbývá mi jen doplnit,že studium podmořských kuřáků má pro vědu
mnohem větší význam, než to na první pohled vypadá. Díky nim se do
mořské vody dostává řada prvků (zejména fosforu, síry a řady vzácných
elementů), které by jinak zůstaly uvězněny pod oceánskou kůrou. Jejich
úloha v oceánských ekosystémech je proto nezastupitelná a jejich význam
vědci teprve začínají doceňovat. Zájem vědy však poutají ještě
z jednoho důvodu. Z hlediska nás pozemšťanů panují v jejich okolí
zcela nelítostné podmínky. Na oceánských dnech v hloubkách okolo 5000 m.
má voda obrovský tlak, díky němuž není ani směsice vody a plynů
o teplotě 400st.C přiváděna k varu.
S naší představou o životě není příliš slučitelné ani nízké pH,
které se často ohybuje okolo hodnot 2,8, tedy zhruba na úrovni kyselosti
octa. Existuje však velká řada organismů, které si v této horké a
kyselé „polévce“ živin doslova lebedí.
Zdroj: zkráceno z-http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2010041601
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek