Avatar uživatele
zjentek

Co je to plundrový rohlíček? Z čeho je vyrobený?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, Roman71 před 1977 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Je vyrábený z plundrového těsta, jež je kombinací kynutého a listového těsta. Název jsme převzali z německého Plunderteig. Plundrové těsto má ovšem původ v Dánsku, a tak je v anglicky mluvících zemích známé jako danish pastry. Pro ještě větší zmatek v samotném Dánsku používají název wienerbrød, protože výrobu dezertů z tohoto těsta přinesli do Dánska v 19. století pekaři z Rakouska. Plundrové těsto se dělí podle množství použitého tuku na dánské plundrové těsto, kde je poměr tuku k mouce 2 : 3, a klasické plundrové těsto, nazývané také německým, kde je poměr 1 : 3. Zdroj

Plundrové těsto se vyrábí velmi podobně jako listové, jen není časově tak moc náročné. Výroba spočívá ve vzájemném několikerém překládání vrstev kynutého těsta a tuku. Při pečení se o tukovou vrstvu zastavuje pára, která má větší objem, a tím dochází k narůstání těsta a jeho typickému lístkování.
https://www.las­kominyodmaryny­.cz/2012/11/plun­drove-testo-navod-na-vyrobu-krok-za.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Plundra je koláč, vyrobený z kynutého, několikrát přes sebe překládaného těsta, takže výsledek má podobnou texturu jako výrobek z lístkového těsta. Takže plundrový rohlík nebo plundrového cokoliv jiného bude asi výrobek vyrobený z téhož kynutého a překládaného těsta.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Podobná otázka v archivu. – někdy se zaměňuje název plundra za flundra. – myslím u pečiva, ale i u poběhlice.

Najdete i odpověď na původ názvu těsta stejný, jak uvedla marci1

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaky-vyznam-slova-ma-flundra

https://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=plundrov%C3%A9%2­0t%C4%9Bsto%20

Ke Keplerově poznámce ještě doplňuji, i když etymologie slov p(f)lundra ve významu poběhlice i těsta je možné najít i v odkazech.

Doplňuji obecně"
"Plundra a jinak též flundra přišla do naší země z Flander ve výzmamu poběhlice.

Objevila se se u již od středověku značí ženu povětrnou, nevěstku či prostě běhnu a v přeneseném smyslu prostě cuchtu jednu nemytou zjevně nevalné pověsti.

Flundra je ovšem i platejs – ryba, jejíž obě oči se přestěhovaly na horní stranu placatého těla. Vypadá divně, leč chutná znamenitě, jakož i její příbuzní – mořský jazyk či halibut.

Plundrovat pak v staré řeči znamená drancovat čili kořistit.

Souvislost těchto slov jeví se nejasně. V daných souvislostech jen málo pochopitelný je ovšem též plundrák čili koláč z plundrového, tedy překládaného kynutého těsta.

Slovo plundrování vyvolá představu nájezdu Avarů či tažení lancknechtů krajinou z třicetileté vál­ky.

Ve smyslu pekařském znamená ale opakované překládání těsta mající za následek to, že tak zvaně listuje. Proti klasickému listovému těstu to plundrové obsahuje ještě droždí a dělá se trochu jinak. Pečou se z něj různé věci – hřebeny, šátečky a preclíky, ale především kynuté záviny čili štrúdly. Těsto je to dvousložkové a jeho větší pracnost – nikoliv ovšem vyčerpávající – je vyrovnána originální chutí i strukturou."

http://www.na­sehobby.cz/stru­dl-tentokrat-jako-kynuty-plundrak/

Ještě původ pečiva v Dánsku

"Původ dánského pečiva je často připisován stávce mezi pracovníky pekárny v Dánsku v roce 1850. Stávka způsobila majitelům pekáren najmout pracovníky ze zahraničí, mezi nimi několik rakouských pekařů, kteří přinesli nové pekárenské tradice a pečivo recepty. Rakouské pečivo Plundergebäck se brzy stalo populárním v Dánsku a poté, co skončily pracovní spory, dánští pekaři přijali rakouské recepty, přizpůsobili je svým vlastním představám a tradicím, například zvýšením množství vajec a tuků. Tento vývoj vyústil v to, co je nyní známé jako dánské pečivo.

Jednou z technik a tradic pečení, které rakouské pekařky přinesly, byla vídeňská technika laminování. Díky těmto novinkám Dánové nazývali pečivo „wienerbrød“ (vídeňský chléb) a, jak již bylo zmíněno, tento název se v současné době používá v severní Evropě".

Název souvisí se slovem plundern – těsto s kvasnicemi stoupá, narůstá. atd.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Z plundrového těsta:

400 g polohrubá mouka
0,3 l mléko
2 ks vejce
20 g droždí
2 lžíce cukr krystal
1 špetka sůl
250 g máslo

Občas ho používám, je docela univerzální na sladké pečivo.

Jestli ten název má něco společného s plundrováním, flundrou nebo Flandry fakt nevím, ale možné to je.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Na dánský původ jsem zapomněla vložit odkaz.

https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Danish_pas­try

před 1976 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek