Je vyrábený z plundrového těsta, jež je kombinací kynutého a listového těsta. Název jsme převzali z německého Plunderteig. Plundrové těsto má ovšem původ v Dánsku, a tak je v anglicky mluvících zemích známé jako danish pastry. Pro ještě větší zmatek v samotném Dánsku používají název wienerbrød, protože výrobu dezertů z tohoto těsta přinesli do Dánska v 19. století pekaři z Rakouska. Plundrové těsto se dělí podle množství použitého tuku na dánské plundrové těsto, kde je poměr tuku k mouce 2 : 3, a klasické plundrové těsto, nazývané také německým, kde je poměr 1 : 3. Zdroj
Plundrové těsto se vyrábí velmi podobně jako listové, jen není
časově tak moc náročné. Výroba spočívá ve vzájemném několikerém
překládání vrstev kynutého těsta a tuku. Při pečení se o tukovou
vrstvu zastavuje pára, která má větší objem, a tím dochází
k narůstání těsta a jeho typickému lístkování.
https://www.laskominyodmaryny.cz/2012/11/plundrove-testo-navod-na-vyrobu-krok-za.html
0 Nominace Nahlásit |
Plundra je koláč, vyrobený z kynutého, několikrát přes sebe překládaného těsta, takže výsledek má podobnou texturu jako výrobek z lístkového těsta. Takže plundrový rohlík nebo plundrového cokoliv jiného bude asi výrobek vyrobený z téhož kynutého a překládaného těsta.
0 Nominace Nahlásit |
Podobná otázka v archivu. – někdy se zaměňuje název plundra za flundra. – myslím u pečiva, ale i u poběhlice.
Najdete i odpověď na původ názvu těsta stejný, jak uvedla marci1
https://www.odpovedi.cz/otazky/jaky-vyznam-slova-ma-flundra
https://www.odpovedi.cz/search?q=plundrov%C3%A9%20t%C4%9Bsto%20
–
Ke Keplerově poznámce ještě doplňuji, i když etymologie slov p(f)lundra
ve významu poběhlice i těsta je možné najít i v odkazech.
Doplňuji obecně"
"Plundra a jinak též flundra přišla do naší země z Flander ve výzmamu
poběhlice.
Objevila se se u již od středověku značí ženu povětrnou, nevěstku či prostě běhnu a v přeneseném smyslu prostě cuchtu jednu nemytou zjevně nevalné pověsti.
Flundra je ovšem i platejs – ryba, jejíž obě oči se přestěhovaly na horní stranu placatého těla. Vypadá divně, leč chutná znamenitě, jakož i její příbuzní – mořský jazyk či halibut.
Plundrovat pak v staré řeči znamená drancovat čili kořistit.
Souvislost těchto slov jeví se nejasně. V daných souvislostech jen málo pochopitelný je ovšem též plundrák čili koláč z plundrového, tedy překládaného kynutého těsta.
Slovo plundrování vyvolá představu nájezdu Avarů či tažení lancknechtů krajinou z třicetileté války.
Ve smyslu pekařském znamená ale opakované překládání těsta mající za následek to, že tak zvaně listuje. Proti klasickému listovému těstu to plundrové obsahuje ještě droždí a dělá se trochu jinak. Pečou se z něj různé věci – hřebeny, šátečky a preclíky, ale především kynuté záviny čili štrúdly. Těsto je to dvousložkové a jeho větší pracnost – nikoliv ovšem vyčerpávající – je vyrovnána originální chutí i strukturou."
http://www.nasehobby.cz/strudl-tentokrat-jako-kynuty-plundrak/
–
Ještě původ pečiva v Dánsku
"Původ dánského pečiva je často připisován stávce mezi pracovníky pekárny v Dánsku v roce 1850. Stávka způsobila majitelům pekáren najmout pracovníky ze zahraničí, mezi nimi několik rakouských pekařů, kteří přinesli nové pekárenské tradice a pečivo recepty. Rakouské pečivo Plundergebäck se brzy stalo populárním v Dánsku a poté, co skončily pracovní spory, dánští pekaři přijali rakouské recepty, přizpůsobili je svým vlastním představám a tradicím, například zvýšením množství vajec a tuků. Tento vývoj vyústil v to, co je nyní známé jako dánské pečivo.
Jednou z technik a tradic pečení, které rakouské pekařky přinesly, byla vídeňská technika laminování. Díky těmto novinkám Dánové nazývali pečivo „wienerbrød“ (vídeňský chléb) a, jak již bylo zmíněno, tento název se v současné době používá v severní Evropě".
Název souvisí se slovem plundern – těsto s kvasnicemi stoupá, narůstá. atd.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Z plundrového těsta:
400 g polohrubá mouka
0,3 l mléko
2 ks vejce
20 g droždí
2 lžíce cukr krystal
1 špetka sůl
250 g máslo
Občas ho používám, je docela univerzální na sladké pečivo.
Jestli ten název má něco společného s plundrováním, flundrou nebo Flandry fakt nevím, ale možné to je.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |