Avatar uživatele
zjentek

Co je s jídlem, když během relativně krátké chvíle v něm úplně zčerná stříbrná lžíce?

Je to jídlo nejspíš nebezpečné?

Zajímavá 0 před 1202 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Stříbro je značně stálý kov, s kyselinami jen tak nereaguje s výjimkou koncentrované kyseliny dusičné, která má i silné oxidační vlastnosti. Na suchém a čistém vzduchu je neomezeně stálé, ale stačí nepatrné množství sulfanu (sirovodíku) a zčerná. Proto taky černají stříbrné šperky. Aby k tomu nedocházelo, jsou chráněny vrstvičkou rhodia (paralela zlacení). V potravinách k tomu může dojít tehdy, když tam dochází rozkladu bílkovin za vzniku sulfanu. Nezapáchá trošku to jídlo po zkažených vejcích? Koncentrace ale může být i nepatrná, ale o čerstvé jídlo asi nepůjde. Radši bych ho vyhodil.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nemusí mu být vůbec nic. Stříbro velice rychle reaguje třeba v kyselém prostředí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Obvykle to znamená, že je v jídle síra nebo její sloučeniny.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1147 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek