"Worcestrová omáčka
je směs tmavě hnědé barvy, chuť je velice pikantní. Omáčka má
charakteristické aroma, vyrábí se ve Worcesteru podle původní indické
receptury. Složení omáčky je pečlivě chráněno, směs obsahuje ocet,
melasu, česnek, zázvor, ančovičky a další přísady, které nebyly nikdy
odtajněny. Omáčka má zvláštní jedinečnou chuť, jemně pálivou. Před
použitím je nutné omáčku protřepat, poté nalezne v kuchyni uplatnění
ve studené i teplé kuchyni. Využívá se pro kořenění polévek, salátů,
pokrmů z masa, také je součástí známého míchaného nápoje Krvavá
Mary."
http://www.srecepty.cz/ingredience/worcesterska-worcesterova-omacka
Anglický zdroj uvádí
Složky tradiční láhev Worcestershire omáčky prodávané ve Velké
Británii jako „původní a originální Lea a Perrins Worcestershire
omáčka“, jsou:
Ječný slad ocet, spirit ocet, melasa, cukr, sůl , ančovičky, extract
tamarindu, cibule, česntek, koření, příchutě, aromatizace – sójová
omáčka, citróny nakládané okurky, pepř.
Ingredience, které se do omáčky přidávají, zrají po dobu zrát po dobu 18 měsíců před tím, než smísí do omáčky. Tak je to např. s ančovičkami fermentovanými v octě. Když je z nich protlak, naloží se česnekem, cibulí, fereonkami soli, cukrem a přírodními lákami určenými k aromatizaci.
Přesný recept je stále udržován v tajnosti.
Kvůli ančovičkám může omáčka způsobovat alergii, i když jde o ryby, které se fermentují
Mnoho zemí vyrábí omáčku, která se liši od původního britského receptu.
Složení v jiných zemích a další podrobnosti o omáčce najdete
v odkazu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Worcestershire_sauce
–
Do w. omáčky se nepřidává přímo rybí omáčka, která je mnohem
starší, známá už u Římanů = „GARUM“, a vyráběla se z kvašených
střev malých ryb. Ostatně ančovičky na bázi fermentované jako rybí
omáčka byly známé v Evropě už v 17. století.
http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/10/worcestershire-sauce-called/
Základem w. omáčky jsou ančovičky, jak je uvedené v odkazu, ale nenazývají se přímo rybí omáčka, ale fermentované ryby, spíš kašovité konzistence, a aromatizované kořením.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Zkvašené (fermentované) ryby.
Rybí omáčku (která kromě ryb obsahuje mnoho dalších ingrediencí)
přinesli do Indie vojáci Alexandra Makedonského a z Indie do Anglie pak
kolonisté.
BTW: Je pozoruhodné, že EU ještě nezasáhla, když worcestrová omáčka se pod stejným názvem vyrábí v různých zemích podle různých receptů…
0
před 2917 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |