Avatar uživatele
anonym

Členy v angličtině

Dobrý den, chci se zeptat, když mám nějaký postup na recept…a přidávám tam nějaké suroviny, které byly na začátku vyjmenované. Jaké členy použiji? U vody, mouky..to jsou nepočitatelné, tak bude dome..a u zbytku na začátku a, an, když mluvíme o něčem poprvé a pak the..? Děkuji za objasnění

Zajímavá 0 před 4374 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Je-li surovina nepočitatelná, nepoužijeme neurčitý člen ani tehdy, když o ní mluvíme poprvé. Při druhé a další zmínce by měl nastoupit člen určitý (je tu ovšem jedno „ale“, viz závěr).
Když budete přidávat např. vejce: při vyjmenovávání surovin u nich bude nejspíš číslovka (kolik vajec), takže člen netřeba, ale nebyl by třeba ani bez číslovky (řekli bychom „vejce“ obecně). Když už je pak zmiňujeme v receptu podruhé, měl by nastoupit určitý člen, v praxi se tak ovšem často neděje (vynechávají se pro stručnost – podobně jako třeba u nadpisu v novinách. Jukněte do zdroje, uvidíte, že členů u podst. jm. je poskrovnu i tehdy, když jsou počitatelná a jindy by je tam člověk napsal).

Zdroj: http://allreci­pes.com/Recipe/Gin­gerbread-Cake-with-Lemon-Glaze/Detail.aspx

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
player242

„a“ se píše před každým podstatným jménem které nezačíná na AEIOU – to se píše „an“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek