Dobrý den, chci se zeptat, když mám nějaký postup na recept…a přidávám tam nějaké suroviny, které byly na začátku vyjmenované. Jaké členy použiji? U vody, mouky..to jsou nepočitatelné, tak bude dome..a u zbytku na začátku a, an, když mluvíme o něčem poprvé a pak the..? Děkuji za objasnění
Zajímavá 0 před 4374 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je-li surovina nepočitatelná, nepoužijeme neurčitý člen ani tehdy,
když o ní mluvíme poprvé. Při druhé a další zmínce by měl nastoupit
člen určitý (je tu ovšem jedno „ale“, viz závěr).
Když budete přidávat např. vejce: při vyjmenovávání surovin u nich bude
nejspíš číslovka (kolik vajec), takže člen netřeba, ale nebyl by třeba
ani bez číslovky (řekli bychom „vejce“ obecně). Když už je pak
zmiňujeme v receptu podruhé, měl by nastoupit určitý člen, v praxi se
tak ovšem často neděje (vynechávají se pro stručnost – podobně jako
třeba u nadpisu v novinách. Jukněte do zdroje, uvidíte, že členů
u podst. jm. je poskrovnu i tehdy, když jsou počitatelná a jindy by je tam
člověk napsal).
Zdroj: http://allrecipes.com/Recipe/Gingerbread-Cake-with-Lemon-Glaze/Detail.aspx
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4374 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„a“ se píše před každým podstatným jménem které nezačíná na AEIOU – to se píše „an“
0
před 4374 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek