Nebyla by to hrůza, proč taky? Jen by se urodilo málo. Zdražily by se potraviny a bylo by jich málo.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Tak nějakou dobu by trvalo, než by se příroda vrátila do normálu.
Nebylo by to hned. Ale nakonec by vše pozitivně pracovalo i bez
postřiků.
Například coby kuřák, kouřící deset let deset cigaret denně, poté kdy
přestane, si počká zhruba dalších dvacet let, než se psychicky zcela
uzdraví. No jo no, všechno si nese svou daň, fčetně chemických
postřiků.
Pardon, bez člověka. Nakonec by vše pracovalo i bez člověka. A obávám se, že bez člověka by pracovalo PŘESNĚ TAK, jak PRACOVAT MÁ.
Upravil/a: zjentek
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, Gonfaloniér
před 1536 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Toť otázka ;)
Cílem každého podnikání je zisk.
V zemědělství jde o výnosy, úrodu (s ohledem na přírodní vlivy), zisk
a nasycení národů. Zjednodušeně řečeno: postřik nebo GM
plodiny (GMO)?
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Je pravda, že naši rodiče z dob předchemických poznali hlad. Na druhou
stranu ekologické zemědělství dnes dokáže zvládat celkem úspěšně
problémy s plevely a patogeny a využívat poznatky vědy a výdobytky
techniky. Navíc asi je již doba, kdy technika je schopna vizuálně rozeznat
např. plevel od plodiny a je jen otázka času a financí, kdy to bude možné
prakticky používat. Tedy podobně jako u lidských nemocí, počítačových
virů atd., jde o stálý boj a vývoj. Problém je, že ekologický vývoj
zaostává, hlavní proud jde cestou vývoje chemických řešení, která ve
spojení se šlechtitelstvím spoléhajícím se na chemii se někdy může
neřešitelně vzdalovat od možnosti návratu k ekologickému stylu. (Např.
se přímo vyšlechtí plodina, která je odolná postřiku. Nebo se dnes
pěstují výhradně nízké ječmeny, které samozřejmě nemohou tak dobře
konkurovat plevelům,…). Co se té chemie týče, dosavadní problém je, že
vývoj postřiků po stránce jejich účinnosti proti patogenům má velký
náskok před výzkumem jejich škodlivosti pro člověka i přírodu.
Takže co by se stalo? Při celoplošném ekologickém systému a současné
narušené přírodě by zpočátku možná byl tlak patogenů větší než
u současných izolovaných biofarem, možná by v některých situacích bylo
nutné chemii použít. Ale celkově myslím, že by hlad nenastal. Možná by
se muselo omezit pěstování řepky a energetických plodin, možná by se
musely omezit zábory půdy pro zástavbu. V krásném zemědělství by
pracovalo trochu víc lidí, cena potravin by byla o něco vyšší, ale jistě
nižší, než cena současných biopotravin. Příroda by se postupně
uzdravovala…
0 Nominace Nahlásit |
… nesmíš věřit všemu co se kde píše >>> o v ji ti hraboši by si toho nasysli tolik, že na nás by nezbylo nic …
0
před 1535 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne příliš. Jak píšu, jde o byznys. Pokud ekologická varianta je z krátkodobého hlediska třeba jen o něco méně zisková, hlavní proud jde jinudy.
Sory, koukám, že vlastně taky píšeš o zisku, nečetl jsem dobře. Jen je tedy dobré upřesnit, že ekologické zemědělství je schopné zajistit dostatek potravin, problém je v rozjetém vlaku lidské hlouposti, krátkozrakosti, atd.
annas | 5913 | |
Drap | 4603 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |