Avatar uživatele
anonym

Bublá někdy bublanina?

Či jen když se špatně upeče? Co by mohlo způsobit její bublání?

Předpokládám, že bublá proto, že se peče i ingediencí, které jí nadouvají?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2937 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

„Název "bublanina“ pro „pečený kyprý sladký moučník, hlavně z mléka a vajec, s třešněmi n. jiným ovocem“ (Příruční slovník jazyka českého) byl odvozen ze slova bublat, neboť zapečením ovoce v koláči vznikne dojem, že moučník bublá.

Slovo bublati je již staročeské. Lidově se někdy ve stejném významu též používalo žbublati. Slovo vzniklo z praslovanského bǫbƄlati, a to z bƄm-bƄl-ati.

J. Rejzek: Etymologický slovník

Bublanina bublá i bez prášku do pečiva. Jde o starý moučník z doby, kdy se žádné přísady nepoužívaly. Šleháním vajec, tuku a mléka vznikají bubliny, které v těstě bublají i při pečení. Těsto se zvedne a ovoce klesne.

V některé oblasti se bublaninou nazývá žemlovka. Jiný kraj, jiný název.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Funna

neber to tak doslova…do těsta se dává kypřící prášek (jedlá soda) a ten jak známo s tekutinami reaguje tak, že „bublá“…jenže ten se dává do hodně receptů, ne jen do bublaniny…bublanina je prostě normální piškotová buchta na plechu posypaná ovocem, které při pečení trochu klesne ke dnu a těsto se kolem kousků ovoce „nafoukne“…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Během pečení se v těstu vytvářejí bublinky, odtud název bublanina.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Těsto prostě „probublá“ napovrch. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek