Avatar uživatele
annas

Z čeho se vyrábí sladidlo aspartam? Je opravdu tak nebezpečné?

Objevují se názory, že jde dokonce o jed. Přidává se do žvýkaček, nápojů apod. Jíte takto slazené výroby?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, panenka, anonym, BEAES, chucky, mosoj, vagra, GM, anonym před 5083 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Je to dipeptid, který je složen ze dvou aminokyselin (L-asparagové a L-fenylalaninu) jako metylester, které se běžně vyskytují v bílkovinách v přírodě. Třetí složkou je metanol. Je metabolizován jako bílkovina. Vzhledem k nízkým dávkám je jeho kalorická zátěž zanedbatelná (4 kcal/g), nicméně kumulativní účinky z přijmu vícero potravin, obsahujících Aspartam, nejsou prozkoumány[4] a u konzumentů většího množství potravin s Aspartamem příjem methanolu může několikrát překročit limit EPA (Environmental Protection Agency).[4]

Aspartam obsahuje fenylalanin, nesmějí ho tedy požívat lidé trpící fenylketonurií.

Byl objeven ve společnosti Searle v roce 1965. Je asi 200×[zdroj?] sladší než sacharosa, bez chuťově výrazných vedlejších pachutí. Na trhu se objevuje pod různými obchodními značkami (nejznámější je asi NutraSweet, dále pak Canderel, Equal, Fansweet, Irbis). Jeho zdravotní nezávadnost je předmětem sporů, spekuluje se o jeho lehké karcinnogenitě (rakovinotvor­nosti). Jeho kilojoulová hodnota je prakticky nulová. Neškodí zubům a je vhodný pro diabetiky. Na potravinách bývá označován jako Aspartame, APM nebo E951.
Sažím se výrobkům s ním vyhýbat. Pravdou je, že žvýkačky si kupuji, tak ho v malé míře i konzumuji.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/As­partam

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

vše čeho se používá,konzumuje nadmíru je škodlivé, při rozumném dávkování -nemůže člověku uškodit,já ho tedy nepoužívám.....něco jsem si našla

V poslední době se objevily i ojedinělé informace o možné karcinogenitě (schopnosti vyvolávat rakovinu) Aspartamu. Ani toto tvrzení nebylo dosud žádnými epidemiologickými studiemi potvrzeno. Pro zabezpečení naprosté zdravotní nezávadnosti byla také pro Aspartam stanovena maximální denní přípustná dávka (ADI), při jejíž každodenní spotřebě je zaručena jeho neškodnost (40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti denně). V praxi to znamená, že člověk o hmotnosti 70 kg může denně zkonzumovat 2,8 g Aspartamu. Při jeho sladivosti, která je až 200× vyšší než u cukru, což představuje přibližně 550 g cukru neboli cca 100 ks kostek cukru za 24 hodin. Pro porovnání – pokud by někdo denně přijímal dávku 550 g cukru denně, tak se mu do několika let mohou objevit vážné zdravotní problémy vzniklé obezitou a problémy s glykémií! Nejnověji publikované seriózní nadnárodní výzkumy potvrzují neškodnost sladidla ASPARTAM. Dne 4. dubna 2006 byly v USA zveřejněny výsledky federální studie o bezpečnosti ASPARTAMU – Obsáhlá studie o lidech – ne o krysách (zahrnovala 340 045 mužů a 226 945 žen ve věku 50 až 69 let) – vyvrací argumenty, že sladidlo Aspartam může zvýšit riziko rakoviny
Je na každém z nás, aby si přebral dostupné informace, podíval se, v jakém kontextu jsou podávány a vytvořil si svůj vlastní názor. Pro zdravý život každého jedince je důležitá rovnováha a rozmanitost přijímané stravy a každý mi dá asi za pravdu, že škodlivé je vše, co je konzumováno v nadměrném množství – ať již jsou to cukry, tuky, sůl, alkohol a samozřejmě i Aspartam

Aspartam

Objeven v roce 1965, ve společnosti Searle. Je to dipeptid, vyrobený z aminokyselin, kyseliny L- asparagové a L- phenylalaninu jako metylester. Chutná jako cukr, bez vedlejších příchutí. Je asi 200 x sladší než cukr. Jen velmi malé procento lidí shledává chuť aspartamu nepříjemnou. Je nevhodný pro lidi trpící nemocí zvanou fenylketonurie. Je metabolizován jako bílkovina, vzhledem k nízkým dávkám je však jeho kalorická zátěž zanedbatelná. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky.

Zdroj: http://druido­va.mysteria.cz/ZDRA­VA_VYZIVA/NEAL­KO_HNUS.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

Je stanovena maximální denní dávka tohoto aditiva v miligramech vztažená na 1 kg tělesné hmotnosti kterou může člověk denně konzumovat po celý svůj život. Ta odpovídá u 70 kg člověka konzumaci 2,8 g čistého aspartamu (max. dávka 28 tbl. denně). Odborné práce se totiž většinou shodují na určité toxicitě aspartamu, ovšem jeho průkaznou škodlivost i v malém množství se dosud prokázat nepodařilo.
Nejspornější je metanol, který se při rozkladu aspartamu uvolňuje. Ten jak známo způsobuje poškození zraku.
Aspartam je součástí tisíců potravin od lehkých jogurtů, přes limonády, zákusky až po žvýkačky. Dětem do tří let se pak nedoporučuje, vyjma nápojů, dávat jídla slazená aspartamem vůbec.
Já toto sladidlo nepoužívám vůbec a snažím se nekonzumovat ani potraviny,které obsahuje.
Ale všechno,jak je známo, se nedá uhlídat…

Zdroj: zkráceno z-http://www.ro­dina.cz/clanek3618­.htm

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek