Objevují se názory, že jde dokonce o jed. Přidává se do žvýkaček, nápojů apod. Jíte takto slazené výroby?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, panenka, anonym, BEAES, chucky, mosoj, vagra, GM, anonym před 5083 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je to dipeptid, který je složen ze dvou aminokyselin (L-asparagové a L-fenylalaninu) jako metylester, které se běžně vyskytují v bílkovinách v přírodě. Třetí složkou je metanol. Je metabolizován jako bílkovina. Vzhledem k nízkým dávkám je jeho kalorická zátěž zanedbatelná (4 kcal/g), nicméně kumulativní účinky z přijmu vícero potravin, obsahujících Aspartam, nejsou prozkoumány[4] a u konzumentů většího množství potravin s Aspartamem příjem methanolu může několikrát překročit limit EPA (Environmental Protection Agency).[4]
Aspartam obsahuje fenylalanin, nesmějí ho tedy požívat lidé trpící fenylketonurií.
Byl objeven ve společnosti Searle v roce 1965. Je asi 200×[zdroj?]
sladší než sacharosa, bez chuťově výrazných vedlejších pachutí. Na
trhu se objevuje pod různými obchodními značkami (nejznámější je asi
NutraSweet, dále pak Canderel, Equal, Fansweet, Irbis). Jeho zdravotní
nezávadnost je předmětem sporů, spekuluje se o jeho lehké karcinnogenitě
(rakovinotvornosti). Jeho kilojoulová hodnota je prakticky nulová. Neškodí
zubům a je vhodný pro diabetiky. Na potravinách bývá označován jako
Aspartame, APM nebo E951.
Sažím se výrobkům s ním vyhýbat. Pravdou je, že žvýkačky si kupuji,
tak ho v malé míře i konzumuji.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Aspartam
0 Nominace Nahlásit |
vše čeho se používá,konzumuje nadmíru je škodlivé, při rozumném dávkování -nemůže člověku uškodit,já ho tedy nepoužívám.....něco jsem si našla
V poslední době se objevily i ojedinělé informace o možné
karcinogenitě (schopnosti vyvolávat rakovinu) Aspartamu. Ani toto tvrzení
nebylo dosud žádnými epidemiologickými studiemi potvrzeno. Pro zabezpečení
naprosté zdravotní nezávadnosti byla také pro Aspartam stanovena maximální
denní přípustná dávka (ADI), při jejíž každodenní spotřebě je
zaručena jeho neškodnost (40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti denně).
V praxi to znamená, že člověk o hmotnosti 70 kg může denně zkonzumovat
2,8 g Aspartamu. Při jeho sladivosti, která je až 200× vyšší než
u cukru, což představuje přibližně 550 g cukru neboli cca 100 ks kostek
cukru za 24 hodin. Pro porovnání – pokud by někdo denně přijímal
dávku 550 g cukru denně, tak se mu do několika let mohou objevit vážné
zdravotní problémy vzniklé obezitou a problémy s glykémií! Nejnověji
publikované seriózní nadnárodní výzkumy potvrzují neškodnost sladidla
ASPARTAM. Dne 4. dubna 2006 byly v USA zveřejněny výsledky federální
studie o bezpečnosti ASPARTAMU – Obsáhlá studie o lidech – ne
o krysách (zahrnovala 340 045 mužů a 226 945 žen ve věku 50 až
69 let) – vyvrací argumenty, že sladidlo Aspartam může zvýšit riziko
rakoviny
Je na každém z nás, aby si přebral dostupné informace, podíval se,
v jakém kontextu jsou podávány a vytvořil si svůj vlastní názor. Pro
zdravý život každého jedince je důležitá rovnováha a rozmanitost
přijímané stravy a každý mi dá asi za pravdu, že škodlivé je vše, co
je konzumováno v nadměrném množství – ať již jsou to cukry, tuky,
sůl, alkohol a samozřejmě i Aspartam
Aspartam
Objeven v roce 1965, ve společnosti Searle. Je to dipeptid, vyrobený z aminokyselin, kyseliny L- asparagové a L- phenylalaninu jako metylester. Chutná jako cukr, bez vedlejších příchutí. Je asi 200 x sladší než cukr. Jen velmi malé procento lidí shledává chuť aspartamu nepříjemnou. Je nevhodný pro lidi trpící nemocí zvanou fenylketonurie. Je metabolizován jako bílkovina, vzhledem k nízkým dávkám je však jeho kalorická zátěž zanedbatelná. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky.
Zdroj: http://druidova.mysteria.cz/ZDRAVA_VYZIVA/NEALKO_HNUS.htm
0 Nominace Nahlásit |
Je stanovena maximální denní dávka tohoto aditiva v miligramech
vztažená na 1 kg tělesné hmotnosti kterou může člověk denně konzumovat
po celý svůj život. Ta odpovídá u 70 kg člověka konzumaci 2,8 g
čistého aspartamu (max. dávka 28 tbl. denně). Odborné práce se totiž
většinou shodují na určité toxicitě aspartamu, ovšem jeho průkaznou
škodlivost i v malém množství se dosud prokázat nepodařilo.
Nejspornější je metanol, který se při rozkladu aspartamu uvolňuje. Ten jak
známo způsobuje poškození zraku.
Aspartam je součástí tisíců potravin od lehkých jogurtů, přes limonády,
zákusky až po žvýkačky. Dětem do tří let se pak nedoporučuje, vyjma
nápojů, dávat jídla slazená aspartamem vůbec.
Já toto sladidlo nepoužívám vůbec a snažím se nekonzumovat ani
potraviny,které obsahuje.
Ale všechno,jak je známo, se nedá uhlídat…
Zdroj: zkráceno z-http://www.rodina.cz/clanek3618.htm
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |