Dezertní příbor tvoří pouze vidlička. Používá se na nejrůznější druhy koláčů a dortů, na dezerty. Obvykle má tři hroty, jeden může být rozšířený a slouží k ukrojení a následnému nabrání pokrmu. Přední část dezertní vidličky je menší a užší než je tomu u běžné vidličky.
Rybí příbor tvoří širší vidlička a tupý nůž s hranou zalomenou do mírné špičky. Tímto nožem se křehké rybí maso nekrájí, ale pouze lehce odlupuje od kostí.
0 Nominace Nahlásit |
Nůž z příboru na ryby vypadá tak trochu jako dlouhá lopatka.Používá se k oddělení masa od kostí,naříznutí kůže a přisunutí sousta na vidličku…:D
0 Nominace Nahlásit |
čerpáno z doma nalezené knihy:
dezertní příbor: dezertní vidlička a dezertní nůž (o něco menší
než klasický masový příbor, vidlička má na obrázku 4 hroty…),
neplést s moučníkovým příborem, který se skládá z dezertní vidličky
a dezertní lžíce
na obr. pro ukázku zde:
http://www.scandium.cz/cs/produkt/30025
rybí příbor: rybí vidlička a rybí nůž (velikostně rybí vidlička jako moučníková, 4 hroty, více na obr.: http://antikmape.cz/eshop/starozitnosti/kategorie-16/St%C5%99%C3%ADbrn%C3%A9%20ryb%C3%AD%20p%C5%99%C3%ADbory/zbozi-99
ještě existuje velký překládací rybí příbor a ten naleznete zde:
http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/st/kovovy%20inventar/prekladaci%20-%20bezne.htm
Zdroj: G. Salač, Stolničení, Fortuna 2006
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek