Avatar uživatele
Drap

Vyrábí někdo z vás kraslice? A jakou techniku používáte?

Běžné barvení mně moc nezajímá, spíše nějaké zdobnější a náročnější techniky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2418 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Když jsem, byla dítě, moje teta dělala kraslice, samozřejmě z vyfouknutých vajíček tak, že vzory vytvářela z nalepovaných kousků slámy.

Pamatuji se, že se skořápky barvily ve slupkách cibule nebo cikorce či zeleném osení.

Meziltím bylo třeba připravit slámu, stébla se máčela se ve vodě, pak se musela odstranit kolínka, stříhat kousky a lepit. Vím, že se používal určitý druh slámy, ale už si nevybavuji, která se upřednostňovala. .

http://www.kou­zelnebydleni.cz/kras­lice-zdobene-slamou/

Byla to hanácká tradice, nepřevzala jsem ji, bylo třeba mít velkou trpělivost a pracovat přesně. Vzory byly jednodušší, ale kraslice vypadly na misce moc hezky, když se přidalo zelené osení.

Přesný postup jsem raději našla v odkazu, i když jsem s i postup oživila na jedné výstavě., na níž je paní vyráběla a prodávala. Zdobila i pštrosí vejce.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lamalam

Pouze doplnění k odpovědi annas – ta sláma se používala režná (žitná). Viděla jsem to dělat ve skanzenu v Zubrnicích.

před 2418 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Děkuji. Měla jsem pocit, že to byla režná, ale když jsem hledala postup, objevilo se, že nejlepší je ovesná.

Mnwě se to nezdálo, protože u nás se oves nepěstoval. Žito ano, ve mlýně se pak mlelo na chlebovou mouku.

před 2418 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek