Správné broušení nožů je namočeným, jemným brouskem a vyhlazení pak na mokrém plochém kameni. Mám zkušenost, že takto se dá např. kuchyňský nůž při troše fortelu, naostřit jako skalpel (ale nedoporučuji to, je to až moc ostré). Na běžné domácí brusce se nůž zničí.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
Ať žiješ v jakémkoli století, tak pokud chceš mít opravdu ostrý a dobře nabroušený nůž, musíš brousit brusnými kameny a rukama. Doposud neni běžně dostupná technoloie, která by zvládla takovéto broušen. Má několik kamenů s různou hrubostí.
0 Nominace Nahlásit |
Brouskem, dokonce ho koupil kdysi můj chlap. Nebo o spodní hranu keramického hrnku.
0 Nominace Nahlásit |
Brouskem. Takovým tím „na kosu“. Děda měl vodní brus – točilo se klikou. Bylo to rychlejší. Ale běžně ztupené nože se tím brouskem dají. Nouzově o hrnek (spodek)
pro jistotu dodám: ten brousek samozřejmě mokrej. Já brousím nad
umyvadlem, s tím, že na brousek si nechám kapat.
Když jsem byl na koleji tak mamce brousil nože bratránek na el. brusce. Ty
nože, které se za 20 let téměř nezměnily, byli za 3–4 roky
zničené ☹
Upravil/a: Dochy
0 Nominace Nahlásit |
Koupil jsem si elekrickou brusku. Musím brousit co 2–3 tydny. To se mi zdá malo.
0 Nominace Nahlásit |
Máme starý, ale spolehlivý brousek s ocelovými kolečky. Na závěr přejedu ostří ocílkou.
0 Nominace Nahlásit |
Před nedávnou dobou jsem přítelkyni pořídil k narozeninám spíše jako takový vtípeček elektrický brousek na nože a nakonec se z něj stal snad nejúspěšnější dárek za posledních několik let 🙂 Sehnal jsem ho díky slevovému kuponu z https://slevovykupon.net/ za pár stovek a vzhledem k tomu, že máme ve sbírce spoustu švýcarských nožíků a nejen ty kuchyňské, tak ho používáme docela často.
Drap | 8213 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2715 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |