Odpoveď byla označena jako užitečná
Ve Wiki je uvedený nepřesný původ, takže z jiných zdrojů.
"Francouzský dezert profiterole je předchůdcem větrníku
Klasický moučník profiterol do Francie přinesl italský kuchař Popelini,
který ho také vymyslel.
Byl to jeden z desítky florentských kuchařů, které si s sebou na francouzský královský dvůr přivedla Kateřina Medicejská, když se vdala za Jindřicha II."
V Česku je známý pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.
Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème.. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak Stejně v Itálii. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.
http://magazin.travelportal.cz/francouzsky-dezert-profiterole/
I když původní moučník je italsko-francouzského původu, nejmenoval se ale větrník Větrník je český název, který vznikl podle toho, že moučník svým tvarem připomíná větrník.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
To opravdu netuším, ale mám podezření, že v tom bude hrát nějakou roli vítr, který větrníkem točí.
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2633 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |