V některých je nápojích je přítomen přirozeně (minerálky, pivo,
šampaňské), jinde je dodáván uměle.
CO2 je v krvi taky přítomen přirozeně, jako jeden z konečných
metabolitů živin. Když něco perlivého vypijeme, přebytků se zpravidla
ihned zbavíme eruktací (krkáním). CO2 sám o sobě toxický není, teprve
ve vysokých koncentracích ohrožuje dýchání.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, redy, Lamalam, anonym, Kulpix před 2856 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Sycené perlivé vody nemusí být bez zdravotních rizik
Oxid uhličitý a voda jsou hlavní konečné produkty látkové výměny
v lidském organismu. Nápoje obsahující oxid uhličitý proto mohou
ovlivňovat funkci mnoha orgánů. Oxid uhličitý způsobuje například
silnější prokrvení sliznice v dutině ústní a žaludku, dochází také
ke zvýšení vylučování žaludečních šťáv, či ke zvýšení
žaludeční pohyblivosti. Ta může vyvolávat napnutí žaludku –
říhaní, nebo nadmutí tlustého střeva a tím způsobený tlak na bránici
se projeví plností v nadbřišku, svíravým pocitem na hrudi, poruchou
srdečního rytmu, dechovou nedostatečností i pocitem strachu. Může také
docházet ke zrychlenému dýchání a dráždění centrálního nervového
systému. Zvýšený obsah oxidu uhličitého v krvi ovlivňuje nepříznivě
krevní tlak a tep. Oxid uhličitý má také močopudný účinek a vede ke
zvýšenému vylučování vody a minerálních látek. Oxid uhličitý
narušuje acidobazickou rovnováhu v krvi – mění pH (kyselost a
zásaditost) krve. Oxid uhličitý se vstřebává přes střevní sliznici do
krve, kde zvyšuje koncentraci krevního CO2 a tím snižuje pH krve, krev tedy
okyseluje. Rozdíly v pH nejsou velké, ale u citlivých jedinců mohou
vyvolávat bolesti hlavy, únavu až nevolnost.
Perlivá voda by proto neměla být používána zejména v těchto
případech:
U kojenců – uvolněné bublinky mohou vyvolat zvracení a následné vdechnutí zvratků a zadušení.
U kardiaků – oxid uhličitý v žaludku zvedá bránici a tlačí na oblast dutiny hrudní. Po vstřebání zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci.
U diabetiků, kteří trpí nahromaděním látek kyselé povahy v organismu (oxid uhličitý okyseluje vnitřní prostředí lidského těla).
U nemocných se zánětem žaludku nebo vředovou chorobou žaludku – CO2 dráždí sliznici.
U nemocných s poruchami trávení a sklonem k nadýmání nebo po některých operacích trávicího ústrojí.
Při intenzivní fyzické aktivitě může plynová bublina způsobit pocit na zvracení až zvracení samotné. Proto jsou sycené minerální vody při sportu nevhodné.
Pravidelná každodenní konzumace umělé sycených perlivých a minerálních vod, kde oxid uhličitý slouží k prodloužení jejich trvanlivosti a chuťové snášenlivosti, není zřejmě úplně vhodná ani pro zdravé spotřebitele. Proto je pijme v přiměřeném množství, střídavě s ostatními nápoji. Obyčejná pitná či stolní voda zůstává základem pitného režimu každého z nás.
Další zdroj mimo odkaz zde kde jsou další doplňující informace:
http://www.fitlife.cz/oxid-uhlicity-a-voda
Zdroj: http://old.mammahelp.cz/pitny-rezim.php
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit |
No tak, zdravý není, škodlivý taky ne.
Jenže co člověk považuje za NEZDRAVÉ, nemusí být opravdu tak nezdravé,
jak si myslí.
Ve škole se učí, že O.U. nemá pro tělo žádný přínos, protože ho
vydechujeme.
I z toho tak trochu vyplívá, že to co jde z těla ven je nezdravé, proto
se toho tělo takto zbavuje.
Myslím si, že z tohoto tvrzení vzniklo to, že OXID UHLIČITÝ je
NEZDRAVÝ
(I když je to blbost).
0 Nominace Nahlásit |
Nahromadeni plynu (pri spatnem zbaveni prebytku) zpusobuje krece bricha, mozna i dalsi komplikace. Tak snad proto?
0 Nominace Nahlásit |
Minerz, to jsou všechno jenom bláboly. Neexistuje žádný (evidence base)
důkaz o škodlivosti sodovky. Je to názor lifestylového webu (taky se tam
pod to nikdo nepodepsal) a medicínsky jsou to nesmysly. V praxi je to spíš
naopak, jsou zde náznaky na pozitivní vlivy – vzestup HDL-chol a pod. pH
bublinek je cca 3–4, což je slabá kyselina a dráždí stejné receptory
jako obyčejná plnotučná hořcice. A taky má stejně „škodlivý
vliv“.
Vnitřní homeostázu nezmění sodovka anebo bublinky v pití. Je to čirá
manipulace, podobně jako „teorie kyselinotvorných a zásadotvorných
potravin“.
(A to jsem sám částečně příznivec alternativních metod!)
Asi to tady trochu rozvířím, ale podle mě je odpověď minerze naprostý
blábol podložený pochybnými články. Bublinkovaná voda může způsobit
některé žaludeční potíže, může způsobit říhání, pravděpodobně
syndrom dráždivého trakčníku (http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/expert.q.a/05/06/carbonated.water.jampolis/),
ale žádný jiný efekt na zdraví nemá! Oxid uhličitý v krvi!? Jak se
proboha mohl dostat do krve z žaludku?!!! Oxid uhličitý je nebezpečný při
vdechnutí, ne při pozření trávicím traktem. Nebyly prokázány žádné
souvislosti mezi konzumací bublinkových nápojů a vysokým krevním tlakem
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20545244).
Ten článek je to jen další blábol lidí posedlých zdravou výživou,
vůbec jim nevěřte. Ti lidé neumí číst studie a jsou psychicky nemocní,
říkám to pořád, protože mají strach z jezení a pití čehokoli ve
skutečnosti naprosto neškodného.
Docela podivný pokus o diskuzi. První odkaz se nedá otevřít a druhý nic k tématice neobsahuje. Zřejmě neznáš ani základní funkce krve. Ta zajišťuje transport kyslíku k orgánům a taky odvod CO2 do plic, odkud se vydechuje. Takže sorry, blábolíš ty.
Je potřeba umazat poslední závorku v odkazu v obou případech. Jak to,
že druhý odkaz neobsahuje nic k tématu? Umíš anglicky?
Vůbec mi nerozumíš. Je rozdíl mezi vdechováním oxidu uhličitého a
pozřením do trávicího traktu, proboha živého!!! Jakou má spojitost CO2
v krvi s celým tímto problémem!? Nerchápeš, že ten pozřený CO2 se do
krve nikdy nedostane, jak by se tam asi dostal? Přes žaludek!? Víte vůbec
jak funguje lidské tělo?
Ne, ne, ne… chci odpověď, protože si asi nerozumíme. Jakou má spojitost vdechnutý CO2 a pozřený CO2?
No tak dobře. Vdechnutý CO2, nebo pozřený, to je celkem jedno. Vzniká nám to v celem těle. Jediná možnost jak se toho metabolitu zbavit je vydýchat to plícemi. I to je vlastnost respiračních vlastnostech krve. Plíce slouží nejen k nadechnutí kyslíku, ale taky k zbavení se CO2
Tak to je dobře, že jsem se domluvili, už totiž vím, kde je kámen
úrazu. Ono totiž není jedno jestli je CO2 pozřený nebo vdechnutý! Jak asi
víte, lidské tělo umí „filtrovat“ jídlo a pití od vzduchu. Jídlo a
pití postupuje hltanem do jícnu a potom do žaludku, aby se nám nedostalo do
plic zajišťuje příklopka hrtanová, pěkne je to vidět tady (i když celá
délka videa asi nepůjde, ale to demo pro ukázku tohohle stačí:
http://study.com/academy/lesson/anatomy-of-the-throat-and-esophagus.html
CO2 v trávicím traktu způsobí říhání či nadýmání, ale nemá se jak dostat do krve. CO2 v trávicím traktu je neškodný.
To je omyl. Přes střevní se resorbují nejen živiny, ale i plyny. Jinak by nám ta sodovka neovlivňovala složení krve, že ano.
Příspěvek smazán administrátorem.
Já sám o sobě jsem nikdy nějaké negativní účinky (natož křeče) nikdy nepocítil. Pouze pozitivní – podporuje mi peristaltiku střev a toho hnědého tvora vyženu mnohem dřív. Zvláště na lačno a po ránu.
Drap | 3382 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1310 | |
zjentek | 1189 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 942 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |