Většina těchto věcí se k nám dováží, nebo firmy vyrábějící jsou
zahraničních majitelů. Krávy jsme většinou podle kvót EU vytloukli , tak
neni nic snadnějšího než zvýšit ceny. Většina zbytků našich
producentů mléka má smlouvy s těmito firmami a nesmějí nikomu jinému
dodávat.
Co se týče výroby, neni až zase tak složitá, dříve se tyto výrobky
vyráběly v každé chalupě.
0 Nominace Nahlásit |
Jako jedno ze zdůvodnění jsem četla,
že v období, kdy jsou krávy na pastvě,
mají v mléce méně tuku.
Zdá se mi to celkem pravděpodobné.
Jsou samozřejmě i další důvody,
někdo by je nazval ekonomickými,
podle mne jde o špatnou „politiku“.
Vybíjení chovů vede ke snížení objemu mléka, …
0 Nominace Nahlásit |
V našich sudetských kopečcích je skotu dost (přibývá), ale jen na maso.
Měslo na čas spadlo s cenou dolů, nyní je kolem 50 a více korun.
Když uvážíte, že 70 –80% „mléka a mléčných výrobků“ jimi ve skutečnosti ani nejsou. Člověku (a dospělému) nic dobrého nepřinesou. Není třeba želet a hravě se bez nich obejít..
Český chovatel výhodněji prodá mléko za hranice. Soběstační
nejsme.
Pal dvážíme......
Takové je tržní hospodářství
Velkochov a velkovýroba (průmyslová) je vždy levnější než z malých farem. Vyšší zisky.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Nemyslím, že máslo nějak skandálně podražilo, ale když jsem včera kupovala dva kusy, u pokladny se seběhli lidi, fotili si mě a chtěli podpis. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Lidi jsou bohužel ještě stále málo nemocní, proto je snaha z másla převést spotřebu na margaríny, které jsou spolu s aspartamem hlavními prekurzory vzniku cukrovky.
Upravil/a: dr.luha
0 Nominace Nahlásit |
Holt, neviditelná ruka trhu, zákon nabídky a poptávky a propojení evropského hospodářství. Vybití stád nezpůsobily evropské směrnice, ale nemoc šílených krav a to se stalo u nás ještě za socíku.
0 Nominace Nahlásit |
Vysvětlení že má mléko v létě méně tuku, považuji za vycucané
z prstu. Posledních 60 let nebyly krávy na pastvě, že se to žádné léto
doposud neprojevilo až letos.
S tou pastvou to nebude také tak horké. Pase pár soukromníků a ve
velkochovech se většinou pasou jen býčci a jalovice. Soukromníci většinou
mléko rozprodají sami. Z těch velkých kravínů se krávy nepasou a
dostávají v podstatě stejnou stravu celý rok.
Tak moc do toho nevidím, naspala jsem jenom o tom, co jsem četla. A kupodivu se mi to zdálo logické.
Člověk by čekal, že so chov po 89. roce zkvalitnil,
ale to bych se zřejmě pletla…
Také jsem to někde četla, považovala jsem za jednu z možností.
Ale uvědomila jsem si, že to hlavní důvod nebude. Drap bude mít pravda.
Vzpomínám si, že můj strýc byl hajný,. Hájovna stála na pokraji lesa, kolem louky, na nichž se pásly krávy.
Teta stloukala máslo, pravidelně je nám dodávala. Jen si vzpomínám, že
mně moc nechutnalo, mělo tehdy pro mě „divnou“ chuť. Dnes už vím, že
to byla smetanová.
I mléko mělo na povrchu silnou vrstvu smetany.
Takže pastvou to asi nebude.
Drap | 8222 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2724 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |