Avatar uživatele
Michal Kole

Proč prodavači třeba v hypermarketech/su­permarketech/dis­kontech musí mít zdravotní/potra­vinářský průkaz a nakupující ne?

Jak je zajištěno, že nepřijde nikdo do obchodu s tuberkulózou, žloutenkou s průjmovým onemocněním a neosahá nebalené potraviny ?

Není v tomhle v legislativě mezera ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, tatanka, briketka10 před 4234 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jáára

ty máš v hlavě pavouky a taky chodíš nakupovat

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Pacienti se závažným infekčním onemocněním mají nařízenou přísnou karanténu. Většinou jsou v nemocnicích na inf. oddělení.
Pokud je však některý v domácím léčení, může být za porušení karantény potrestán. V obchodě se tedy neobjeví.
Doplňuji:
Poněvadž prodavači s potravinami zacházejí (dotýkají se jich), naprosto logicky musejí mít zdravotní průkaz.

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

možná to jednou zajde tak daleko, že před dveřmi bude mít lidstvo čidlo a pokud tam bude identifikována nějaká choroba, nepustí tě to ven ..takové nějaké sci-fi jsi myslel?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Protože je předpis na to, že pracovníci v potravinářství musí mít platný zdravotní průkaz. (Pokud chceš vědět, proč byl vydán takovýto předpis, tak proto, že to situace vyžaduje – nesmí zde nastat riziko, že člověk přenášející infekční a jiné choroby ovlivní kvalitu a nezávadnost potravinářského zboží.)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

protože prodavači tráví v obchodě podstatně víc času, než zákazník a proto je větší pravděpodobnost nakažení…tvůj argument zní sice logicky, ale hodně nelogický by byl jeho důsledek…jak si představuješ kontrolu zákazníků?…to budou chodit přes vstup s potvrzením od lékaře a někomu je předkládat?…a jak často si ho musí obnovovat?…jednou za půl roku, za měsíc, za týden? ale to přece nic neřeší, protože se den po prohlídce můžou nakazí…a kdo to potvrzení které stojí cca 300Kč bude platit…pokud by takovou krávovinu někdo vymyslel, tak by marketům odzvonilo…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
skrz

Legislativa to má jasné (na rozdíl od tazatel).
Potravinářský průkaz je požadován pouze pro prodavače v úseku potravin z titulu hygienických předpisů pro pracovníky manipulující s potravinami.
Kdežto zákazník nemá žádný pracovní smluvní vztah s obchodem, kde jen převezme balené zboží od prodavače, který je nejprve musí nakrájet, navážit, naporcovat apod.
Jinak mám takové nejasné tušení, jakoby tu průkazy už byly zevrubně probírány…
http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=potravin%C3%A1%C5­%99sk%C3%BD%20pr%C5%AF­kaz

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Matthew

Myslím, že okolo čtvrtiny potencionálních zákazníků by potom mělo útrum do supermarketů :) A pak se můžou jít pást tak leda na pastvu :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek