Tak jsem si toho všimnul. Dýška neboli tips vám nechá našinec s jistou úrovní anebo pak ten úplný žebrák. Ovšem průměrný (normální) hověz NIKDY.
Proč tomu tak je?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? da ny, aliendrone, Ametyst před 797 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Asi nejsem normální…
3Kdo udělil odpovědi palec? da ny, aliendrone, Pepa25
před 796 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože Češi jsou třídně rozeštvaná společnost. Kdekdo si o sobě myslí, že pracuje na 150 %, a přitom za to bere malé peníze, ale ti ostatní nic nedělají a berou velké prachy. Jak říkám, chovají se jako obklopeni nepřáteli. Kéž jim už docvakne, oč jde, a že tím nepřítelem není soused, ale někdo mnohem vlivnější.
2Kdo udělil odpovědi palec? da ny, aliendrone
před 796 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na rozdiel od Ameriky, platiť „dýško“ nie je povinnosť, ale
vyjadrenie spokojnosti so službou. Tam je stanovená základná cena na
jedálnom lístku + mestská/štátna daň a obvyklé percento z ceny od
(10–25) personálu.
Teoreticky by to mala byť odmena nielen čašníkovi ale aj do kuchyne. Prax je
veľakrát iná. (kto vie, okrem účtujúceho čašníka, koľko
v skutočnosti zákazník dal ?
Aké dýško chcete dať pri samoobslužnej pokladni, alebo s obsluhou ktorú
ste inak ani nevideli.
Aké dýško treba dať vodičovi miestnej dopravy, alebo v pracovníkovi
bufetového predaja? Aj to sú predsa služby zákazníkovi. Ozaj, zjentku a vy
dávate v miestnej doprave, alebo v novinovom stánku"dýško"? PS. nemyslím
pokutu revízorovi.
2Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, aliendrone
před 796 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mc Merkurion Nahlásit |
Čeho ty si nevšimneš, já nic takového nezaregistroval. Dokonce i nezřízení hamouni jako aliendrone nechávají dýško. Nehledej v tom nějaké pozitivní vlastnosti (třeba dobrotu, PCHE!), ale jde o ryze pragmatický důvod – praktičnost. Tudíž nejde ani tak o to, že „budu vypadat na úrovni“ (i když i to se počítá) jak píšeš (popravdě rok za rokem je mi čím dál tím více fuk, jak se jevím druhým, dokonce i ženám – kdysi NEMYSLITELNÉ)!
Ale pokud máš peněženky jaké nosím já, tak buď mnoho drobných nepojmou nebo ani nemají kapsičku na drobné a cinkající bordel po kapsách mi VADÍ z MNOHA dobrých důvodů. A z podobných důvodů dávají dýška i jiní (mně známí) hamouni, když tedy odmyslím ty „co to myslí dobře“. Jistě budou existovat vyjímky, dovedu si představit babču-důchodkyni, co si v lahůdkách naporoučí 2 PLÁTKY ŠUNKY (NEKECÁM, FAKTICKY!!!), že z existenčních důvodů dýško nedá, ale popravdě – ta ani logicky NEMÁ moc příležitostí ho dávat. Myslím.
Podle mne je tvůj postřeh spíše statistická vyjímka, než běžná praxe. ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Že ty jsi „hověz“, nemusí tak být všichni. Další z tvých trapných pojmenování skutečností. Dýško dávám a nevšiml jsem si, že tak někdo nečiní. Ale moc to nesleduji, je mi to jedno. Ale placení „všimného“ není povinné.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
Byli a jsme jinak „vychováváni“ ;D
Uvědomme si, kdo tady „dřel z lidí kůži a šidil“. Řezník,
zelinář, hospody, restaurace a „pinglové“. ;)
Pokud není člověk spokojen, nemá chuť, ze svých „vydřených
peněz“
tringeld poskytnout. Lehce zaokrouhluje částku většina lidí u služeb
v gastronomii.
Možná máme pocit, že některé služby mají již tak vytočenou cenu, že
nejsou Češi přispět bližnímu na jeho „blahobyt“ ;D
Potkala jsem paní na pouti, která byla zděšená, že by měla za klobásu
zaplatit 100 Kč. 100 Kč stál i langoš s trochou kečupu a sýra. Dnes
tady máme lidi, kteří mají 100 Kč na stravu/1 den (i méně). Jiný dá
běžně za oběd 150 – 200 Kč.
V některých zemích je zvyk a výchova jiná. Přidávají určitá %
k ceně automaticky. Jinde je tringelt součástí výsledné ceny na
účtence.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4616 | |
led | 3000 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2240 | |
zjentek | 1647 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1306 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |