Proč jsou ryby zdravější než maso suchozemských živočichů je velmi prosté. V tuku ryb je saturovaných tuků mnohem méně, než je jich v tuku suchozemských živočichů. Tuk v mase vodních živočichů obsahuje velké množství polynesaturovaných (omega-3) mastných kyselin. Z obou těchto důvodů náhrada běžného masa rybami snižuje nebezpečí aterosklerózy. Ryby a další vodní živočichové mají v těle tuk zcela jiného složení než suchozemští živočichové proto, že na prvním stupni potravinového řetězce ryb a vodních živočichů vůbec je plankton. To však zcela neplatí pro ryby přikrmované v našich rybnících. Složení jejich tuku proto již není tak výhodné, jako složení tuku mořských ryb.
Některá pozorování ukázala, že lidé, kteří jedí pravidelně ryby, jsou méně postihováni koronární nemocí srdeční. Ryby se však většinou jí v náhradu jiných druhů masa. Tento vztah lze tedy vysvětlit tím, že ryby jsou méně nezdravé než maso.
Eskymáci, živící se hlavně masem ryb a dalších vodních živočichů, jsou vlastně jedinou populací, která požívá velké množství živočišných potravin a přesto není příliš postihována koronární nemocí srdeční. To je logickým důsledkem toho, že základní součástí stravy Eskymáků je rybí olej a ten, jak jsme si právě řekli, je pro srdce a cévy neporovnatelně méně nebezpečný než tuk z masa, mléka a vajec.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1315 | |
zjentek | 1190 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 943 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |