Avatar uživatele
Braník

Přežil by člověk bez kuchynské soli?

Doplňuji:
Vím,že sůl obsahuje mnoho potravin,které konzumujeme,dotazem jsem měl na mysli sůl,kterou přidáváme do jídla nebo na některé pokrmy,tedy sůl kuchynskou se kterou se solí. Např.některá jídla bez soli- nevím jak bychom je konzumovali-
topinky,vařené brambory,špek,veš­keré utzeniny ,rýže,knedlíky,atd.

Kdyby došly zásoby soli,jak by prostě lidstvo mohlo bez soli přežít.
Děkuji za odpovědi a názory.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? brillant, anonym, Bedy, celie před 4184 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nepřežil, vždyť i zvířata houfem vyhledávají slaniska k lizu, stejně jako to dělal již náš předchůdce v pravěku. Sůl je nejen pro člověka nepostradatelná !
Více např. zde:
http://www.ces­katelevize.cz/pro­gram/port/410-sul-v-lidskem-tele

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, Braník Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Lékař mi lapidárně sdělil, že nedostatek soli je pro tělo větší problém než nadbytek soli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Spíše ne, než ano ! Zdroje sodíku jsou jenom v pár druzích zeleniny a vejcích.
Takže záleží kolik těchto potravin člověk jí. Potřebný příjem denního množství pro člověka je cca 2,5 g. Množství sodíku je v těle v přesném poměru s draslíkem. Jeden prvek ovlivňuje množství druhého.
Viz: http://www.zis­kejzdravi.cz/mi­neraly/sodik/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Avatar uživatele
badisko

Ano upla absence soli by cloveku nedelala dvakrat nejlepe jenze sul je k zivotu potreba zabranuje dehydrataci ..udrzuje krevni tlak atd..ttakze bez soly by jsme tezko prezili… v dnesni dobe mame opacny problem vsude je ji nadbytek…v po­travinach sami si jeste dosolujeme a to i typicky neslane veci .jako pudink..krupicova kase atd..Telo vsak muze stopove mnozstvi soli ziskavat konzumaci zivocisne stravy…A to nepocitam ze jidlo by bylo bez soli mdle ..nektere by se nedaly konzervovat atd ..proste sul je treba …ale kdyby nebyla tak se bez ni zit da telo si j dokaze ziskat z potravy ..
Doplňuji:
jsem se do toho krasne zamotal sorry..

Upravil/a: badisko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Přežil. Některé národy neznali sůl a přežili tisíciletí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
celie

přežil,ale určitě ne já.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bedy

Já osobně nesolím ani moc nekořením, nemám ji moc rád.
Jako dneska se solí se setkáváme i v takových potravinách, kde by to člověk nečekal, třeba v kečupu.

V soli je právě důležitý sodík, který je nutný pro správnou funkci nervového systému – jenže se sodíkem se člověk setká všude možně – kdo jí instantní polívky, je tam glutaman sodný, kdo jí takové ty všelijaké hotové pomazánky a saláty, je tam opět glutaman, je tam v řadě případů i konzervant benzoát sodný, takže dnešní člověk má sodíku dost a v řadě případů i příliš.
Nebo hodně v baleném uzeném mase – to jsou krásný solný doly – tam je toho nastrkaného…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Přežil by, protože sůl se neřadí ani mezi tekutiny, ani mezi potraviny, které jsou k životu nutné. Patří mezi dochucovadla, a to znamená, že by bez ní bylo jídlo podstatně „nudnější“, čili méně chutné.
V této souvislosti ráda uvádím příklad, kdy jsem pekla v Zambii vanilkové rohlíčky ze slaného másla a byly naprosto bezkonkurenční. Máslo se tam solí proto, aby se nekazilo a solí se všechny druhy. Jak hodně jsem se toho bála, tak jsem byla nakonec tím více překvapena, a mile.
Pravdou je, že naše společnost si zvykla solit hodně. Sůl se podílí na řadě nepříjemných zdravotních potíží. Nezdravá je při onemocnění ledvin (i jiných vnitřních orgánů), vysokém tlaku a pod.
Na druhé straně se prodává i sůl obohacená jodem a jinými stopovými prvky, které tělu prospívají. Jako u všeho zde platí, že používání s mírou a rozumem je organizmu prospěšné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Pokud myslíš kuchyňskou sůl, kterou si koupíš v obchodě (žádnou jinou), tak zcela jistě ano, i bez této dokoupené soli je totiž veškeré komerčně vyráběné žrádlo přesoleno a soli i tak přijímáme nadbytek. Pokud ale myslíš veškeré konzumované formy NaCl, tak ne, nepřežil, sodík je důležitý mmj. pro elektrochemii srdečního svalu a chlor zase pro vznik žaludečních trávicích šťáv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Prehistorický človek žil a prežil bez soli, kamennej i morskej. Objav využitia soli ako súčasť potravín bol snáď po ohni druhý najväčší objav človeka. Ale neskôr sa pre soľ aj zabíjalo…Dnešný organizmus už si určité možstvo soli priamo vyžaduje.
Tak, ako sa vývojove mení ľudský organizmus, menia sa aj jeho potreby.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
IQ tykve

Tys nekoukal na pohádku Sůl nad zlato ?! Já bych bez soli určitě zblbnul.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

ano, přežil, pak by teprv začal fungovat, jak má

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek