Avatar uživatele
Kryšpín

Není nebezpečné v Česku baštit zvěřinu divočáky, zajíce, srnky?

V Číně více jak tisíc let baští netopýry a další pochoutky a najednou je z toho nebezpečný vir.

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? EKSOT123 před 1685 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
DoTazatel

„Najednou…“ nějakou tasemnici, salmonelu aj. bakterie, viry atd. můžeš chytit z čehokoli, co jíš. S takovou bys nemohl jíst nic.
Je zbytečné obávat se, co z čeho můžeš chytit (když to dobře omyješ anebo tepelně upravíš, nemáš si co vičítat, jestli něco chytíš.. obzvlášť u zvěřiny, která je tak chutná). ;)

Upravil/a: DoTazatel

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Reezo

Pokud bude maso správně tepelně zpracované, tak by neměl být žádný problém.
Každopádně maso ze zvěřiny je považováno za nejkvalitnější a nejzdravější maso. Jde o to, že divoká zvířata nejsou dopována různými připravky atd…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Ani ne, bo mrkni co dnes lítá ve vzduchu. A něco se furt jíst bude muset, koro nekoro.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EKSOT123

Tularémie. Ti svalovci divočáků je pěkný neřád a podobných nemocí od zvířat si matně vybavuji celou řadu. Kdyby se člověk všemu vyhýbal, co by to bylo za život? Ale je na místě opatrnost a pokud jíst, tak dobře uvařit.
Nejčastěji má asi člověk příležitost k tomu zajíci. Srazíte autem, nebo najdete čerstvě sraženého. Teoreticky sice nemáte právo si takového zajíce vzít, ale prakticky by bylo škoda si ho nevzít. Ale pozor při stahování a dobře tepelně upravit. Hlavně kvůli tularemii. To je mezi myslivci známá věc. Ale prý to člověk může chytit i od jiných zvířat nebo i nadechnutím. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Tularémie
Jestli je SARS-CoV-2 u netopýrů není jisté, jsou u nich ale podobné koronaviry. Slyčel jsem takové povídání o životě lidí v pralese, že člověk každé ráno odchází s tím, že neví, jestli se vrátí živ a zdráv. Život lidí v panelácích přítomnost smrti zastínil, lidi na to nemyslí a ani nemají takovou pokoru. Na druhou stranu vyhýbání se všem patogenům vede k nižší imunitě. Chci jen říct, že kulturu Číňanů bych neodsuzoval.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hufnágl

U divočáku bych se obával svalovce, ale pokud je veterinárně prase vyšetřeno a následně dobře tepelně upraveno, není se „prý“ čeho obávat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
DoTazatel

Krom toho takový divočák se musí nechat prohlédnout od veterináře, aby se zjistilo jestli nemá nějaké hnusy v sobě… ti to můžou mět i po převaření, ani dobré tepelné zpracování v tomto nepomůže.

před 1684 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Je pravda, že myslivci musí ulovené divočáky nechat prohlédnout. Ale myslím, že se kontrola dělá jen na ty svalovce, a ti se dostatečnou tepelnou úpravou zničí. Nevím jestli vyšetřují ještě něco jiného, co máš na mysli.
Ale čtu, že je riziko od svalovců u nedostatečně tepelně upraveného masa, jako bifteky, uzené, klobásy ze zvěřiny, … Divočáci trpí svalovci nejvíc, protože sežerou nakažené mršiny, výkaly nakažených zvířat atd. Ale svalovce mohou mít mnohá další zvířata. Na Slovensku onemocněla svalovci celá vesnice po konzumaci nakaženého psa, jinde zase z koňského masa, veverek atd.

před 1684 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
DoTazatel

Jj to myslím. Aspoň se mi tak zdá, já ty potvory moc neznám. Ale známí často loví divočáky a srnky a dělají z nich pak guláš. A právě divočáky musí vždycky nechat prhlédnout, protože můžou obsahovat některé ty potvory, u kterých by nepomohlo ani to tepelné zpracování. :)

před 1682 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek