„Najednou…“ nějakou tasemnici, salmonelu aj. bakterie, viry atd.
můžeš chytit z čehokoli, co jíš. S takovou bys nemohl jíst nic.
Je zbytečné obávat se, co z čeho můžeš chytit (když to dobře omyješ
anebo tepelně upravíš, nemáš si co vičítat, jestli něco chytíš..
obzvlášť u zvěřiny, která je tak chutná). ;)
Upravil/a: DoTazatel
0 Nominace Nahlásit |
Pokud bude maso správně tepelně zpracované, tak by neměl být žádný
problém.
Každopádně maso ze zvěřiny je považováno za nejkvalitnější a
nejzdravější maso. Jde o to, že divoká zvířata nejsou dopována
různými připravky atd…
0 Nominace Nahlásit |
Ani ne, bo mrkni co dnes lítá ve vzduchu. A něco se furt jíst bude muset, koro nekoro.
0 Nominace Nahlásit |
Tularémie. Ti svalovci divočáků je pěkný neřád a podobných nemocí
od zvířat si matně vybavuji celou řadu. Kdyby se člověk všemu vyhýbal,
co by to bylo za život? Ale je na místě opatrnost a pokud jíst, tak dobře
uvařit.
Nejčastěji má asi člověk příležitost k tomu zajíci. Srazíte autem,
nebo najdete čerstvě sraženého. Teoreticky sice nemáte právo si takového
zajíce vzít, ale prakticky by bylo škoda si ho nevzít. Ale pozor při
stahování a dobře tepelně upravit. Hlavně kvůli tularemii. To je mezi
myslivci známá věc. Ale prý to člověk může chytit i od jiných zvířat
nebo i nadechnutím. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tularémie
Jestli je SARS-CoV-2 u netopýrů není jisté, jsou u nich ale podobné
koronaviry. Slyčel jsem takové povídání o životě lidí v pralese, že
člověk každé ráno odchází s tím, že neví, jestli se vrátí živ a
zdráv. Život lidí v panelácích přítomnost smrti zastínil, lidi na to
nemyslí a ani nemají takovou pokoru. Na druhou stranu vyhýbání se všem
patogenům vede k nižší imunitě. Chci jen říct, že kulturu Číňanů
bych neodsuzoval.
0 Nominace Nahlásit |
U divočáku bych se obával svalovce, ale pokud je veterinárně prase vyšetřeno a následně dobře tepelně upraveno, není se „prý“ čeho obávat.
0 Nominace Nahlásit |
Krom toho takový divočák se musí nechat prohlédnout od veterináře, aby se zjistilo jestli nemá nějaké hnusy v sobě… ti to můžou mět i po převaření, ani dobré tepelné zpracování v tomto nepomůže.
Je pravda, že myslivci musí ulovené divočáky nechat prohlédnout. Ale
myslím, že se kontrola dělá jen na ty svalovce, a ti se dostatečnou
tepelnou úpravou zničí. Nevím jestli vyšetřují ještě něco jiného, co
máš na mysli.
Ale čtu, že je riziko od svalovců u nedostatečně tepelně upraveného
masa, jako bifteky, uzené, klobásy ze zvěřiny, … Divočáci trpí svalovci
nejvíc, protože sežerou nakažené mršiny, výkaly nakažených zvířat
atd. Ale svalovce mohou mít mnohá další zvířata. Na Slovensku onemocněla
svalovci celá vesnice po konzumaci nakaženého psa, jinde zase z koňského
masa, veverek atd.
Jj to myslím. Aspoň se mi tak zdá, já ty potvory moc neznám. Ale známí často loví divočáky a srnky a dělají z nich pak guláš. A právě divočáky musí vždycky nechat prhlédnout, protože můžou obsahovat některé ty potvory, u kterých by nepomohlo ani to tepelné zpracování. :)
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |