Avatar uživatele
Matiselis

Může mě sladké jídlo zahřát?

Slyšel jsem, že k zahřátí je dobré přijímat hodně tuků. Například jeden člověk si při nějakém zimním treku nebo něčem podobném (už si nepamatuji) dával na zahřátí každé ráno horkou čokoládu, ve kterém nechal rozpustit celkem úctyhodnou porci másla.
Ale jak je to se sladkým jídlem? Zahřeje stejná porce sladkého více než tučné jídlo, nebo alespoň než jídlo bohaté na bílkoviny?
Děkuji za odpověď.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz před 787 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
df

To přesně neřeknu. Teplo se dá získat z jakéhokoliv jídla jeho přeměnou na energii tepelnou skrze praci z pohledu fyziky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
paul1

Tady jsou nějaké recepty.
https://www.re­flex.cz/clanek/ji­dlo-a-piti/85149/jidlo-ktere-zahreje-co-je-dobre-jist-v-mrazivem-pocasi.html

Ale také to může být např. ovesná kaše, viz odkaz.:

Zdroj: https://www.ze­ny.cz/jak-zhubnout/jidlo-ktere-vas-zahreje-a-nepriberete-ani-deko-navic-4842.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Dodat energii.
Od podzimu do jara je vhodné „zahřívat ledviny“, organismus.
V Číně je ideální snídaní polévka po celý rok. U nás tedy polévky a teplé, obilninové kaše. V odkazu viz. výše, je doporučována kaše ovesná. POZOR! Ovesná kaše, několikrát v týdnu vařená v kravském mléce přináší PROBLÉM. Vázne vstřebávání Ca (přisvojení v kostní trámčině), naopak může docházet k „odvápnění“. Vázne též vstřebávání Fe. To má na svědomí mléko (i jeho denní/pravidelná konzumace). Způsobuje anemii, únavu, ospalost. Ovesnou kaši k pravidelné konzumaci vařit ve vodě nebo rostlinném mléce.
V zimě není vhodné konzumovat syrovou zeleninu (papriky, okurky, rajčata). Zelenina má být alespoň v lehké tepelné úpravě. Nejlépe kořenová a typická pro naše pásmo.

Dalším nešvarem Čechů, je cpát se v zimě pomerančema! Citrusy ano, pomeranče ne. Pomeranč ochlazuje organismus a stahuje cévy. V létě ideální. V zimě jen při horečce ;D

Zda zahřívá sladké, netuším. Vím jen, že sacharidy (sladkosti) je vhodné baštit dopoledne (pro doplnění energie, po noční hladovce). „Beztrestná“ konzumace cukru je v době, kdy pracuje slinivka (9 – 11 h/podle Boha). Nesmí však jít denně o pekáč buchet. ;D V dopoledních hodinách je vhodné tělo dobře zavodnit (po noční absenci příjmu tekutin).
Tuky mají řadu rolí, např. pomoc při produkci účinných hormonů jako je testosteron. Podporují buněčnou strukturu a také jsou důležitým zdrojem ENERGIE.
JE OTÁZKA, zda onen ČLOVĚK zahříval organismus, nebo tankoval energii (čokoláda bez cukru a tuk).
Tuky mají 9 kalorií na gram. To je zhruba dvojnásobek toho, co obsahují bílkoviny a sacharidy.
https://www.fit-day.cz/blog-a-recepty/potraviny-energii-nejen-dobiji-ale-i-berou/

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek