Dršťky, flaczki, pacal, tripe, Kutteflecke, 곱창. Co se tak obecně bavím o jídle a o vaření (hlavně s holkama, že), tak dršťky docela rozdělují společnost: buďto je někdo miluje, nebo je někdo nenávidí, nic moc mezi tím není.
Dršťky nemusí být pouze ve formě dršťkové polévky. Mohou být zadělávané, polské flaczki jsou svatebním jídlem a běžná receptura je taková, že se ty (očištěné a předvařené) dršťky vaří v kuřecím vejvaru (nebo z kury), jde tam celá Mirepoix a žádná mletá paprika (pokud tam je, tak to jsou flaczki staropolskie, většinou). Dolní Uhři je vaří rovněž se zeleninou a zakysanou smetanou. Korejci vaří 곱창전골, což je docela bohaté jídlo, je v tom zelenina, tofu, matsutake hřiby atp.
Máte rádi dršťky? A pokud ne, je to proto, že vám vadí jejich vzhled, že je nejste ani s to ochutnat, anebo vám prostě a jednoduše nechutnají?
https://haps.pl/Haps/7,167251,28441967,flaki-przepis-na-staropolski-klasyk-nie-wyjda-smaczne-jesli.html
https://www.nosalty.hu/recept/pacalleves
https://www.10000recipe.com/recipe/6930930
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? quentos, Mravenec, smaragd22 před 696 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Ano.
Bohužel v dnešní době se začínají stávat, vzhledem ke své ceně a mnohdy i nedostaku, docela „luxusem“ a pokud se seženou, tak i „pochoutkou“. Já pamatuji doby, kdy je kupoval a vařil, kolega, pro své dva vlčáky, skoro denně, za 3 Kčs/1 kilo, na místních jatkách. ☹
Upravil/a: Jiří Bohumil
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit |
Jiná odpověď.
Polévku jsem často jedla, když jsem chodívala na obědy do jedné jíodelny. Jednou jsem přišla před koncem výdejní doby, už zůstaly jen zadělávané dršťky. Ohrnovala jsem nos, ale byla jsem překvapená chutí, tedy spokojená. Když se v nabídce objevily později, vybrala jsem si je.
Stejně jsem je ochutnala v Polsku, polévka byla výborná, patří k vyhlášeným polským pokrmům.
Sama ji nevařím, jen áhražku z hlíovy ústřičné, i když nepřidávám česnek. Nemůžu jej jíst.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Ne.
Vadí mi jejich konzistence. Pro mně nepoživatelné. Nejsem si jist, zda existuje úprava která by mi vyhovovala – asi by museli být rozemleté v karbanátku.
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Ano dám si ale že bych je zrovna vyhledával to ne.
Upravil/a: jirka F
0 Nominace Nahlásit |
Ano.
Bohužel jen v tradiční hospodské podobě, ale i tak na pořádnou dršťkovou nedám dopustit, struktura jídla pro mě nikdy nebyl problém, pokud tedy nemusíte žvýkat půl hodiny gumové kalamáry
Upravil/a: Lurius
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Mám rád dršťkovou polévku, ale uvařenou z kotrče, nebo z hlívy. Pravou sním také, ale bez drštěk.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Ne.
V jakékoliv úpravě.
Před tepelnou úpravou páchnou a při pohledu na ně mám pocit na omdlení.
I když chuť mohou mít dobrou. 😄
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Dršťky bych v životě nepozřela v jakékoliv podobě.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Ne.
V dětství jsem milovala dršťkovou polévku. Dnes bych to sníst nemohla. Vnitřnosti nejím. Výjimkou jsou tresčí játra.
0 Nominace Nahlásit |
Ano.
Mám ráda polévku, můj chlap jí bez drštěk. Mám recept na zadělávané drštky a v jiné formě dršťky ani neznám. Mě stačí hrnec dršťkové.
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Mám rád držkovku, ale musí být dobře udělaná. Výbornou dělali v bufetu Na Harfě.
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
Protože jako dítě jsem znala slovo “dršťky”, ale až později jsem pochopila, co jsou vlastně zač 🙂 A já ty vnitřnosti prostě nemůžu. Vzpomínám si, jak jsem na nich měla ráda tu konzistenci, jak jsou takové žvýkavé… No ble, dneska mi je z té představy šoufl 😁
Malvína: Aha, tak to já nepochopím, nic takového nemám. Vlastně jinak, než akademicky, nemohu pochopit ani fóbie, nebo třeba strach z výšek.
Tož dřív se vařilo všecko, husí krev na cibulce, plíčka na smetaně, mozeček, poněvadž takový „luxus“ to vyhodit si naši předci, prostě a jednoduše, nemohli dovolit.
marci: Je spousta surovin, které v tom stavu, v jakém se začínají zpracovávat, ošklivě páchnou, či vypadají nevábně. Třeba hlava, většinou vepřová, že, ale i skopová, třeba. Zbytky mozku, teďka ty zuby, páchne, jak kšíry starého kozla. Tak se namočí do vody přes noc, pak se zblanšíruje, ona pustí ten šlem, sleje se to, hlava se pořádně omyje, případně se to zopakuje, no a nakonec, až je uvařená, tak se obere.
Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno, ale posrané víko. Chce svoje!
elkon: Takže odpověď je „Ne.“. Jde opravdu o jídlo, ve kterém jíš hovězí, nebo vepřový, žaludek, a ten Ty prostě nejíš.
Dochy: Nepomeleš je, respektive nějak bys je pomlel, ale nemůžeš je vrazit do mlýnku tak, jak jsou, protože ty hnusy a smrad pak nechceš žrát. Musíš je předvařit, a to několikrát, a tak dlouho, dokud ošklivě páchnou.
A jakmile je předvaříš, dostanou přesně tu žvejkací, gumovitou, konsistenci, která Tobě vadí. Ono je to pořád ještě tuhé, jako sama doba, ale pružné.
Jedině bys to musel nasekat, do nějaké té „pomleté“ směsi. Prostě nakrájet to na proužky, otočit, vzít sekáček a sekat. A pak zase sekáček, nebo takový ten kolébkový kráječ, a zase překrajovat. A zase.
Určitě by to nějak šlo, ale – na rovinu – k čemu?
Drap | 8209 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2713 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |