Já nevím, pro mě je tohle oříšek. Mohu se tinktury z bylin vyrábět hned poté, co jsem je čerstvé natrhal na zahradě? Jenže to je přesně to, v čem tápu, nemám jistotu, ovšem při výrobě tinktur má být prioritou vytěžit ze samotné tinktury co nejvyšší kvalitu, tedy ten NEJ účinek při jejím pozdějším užívání. Nějaká vnitřní intuice mi napovídá, že předešlým nasušením bylin, a tedy macerováním sušiny získám účinnější preparát. Fakt nevím, je to jen jakýsi intuitivní pocit. Jedna věc je tedy rozhodně jasná, a to ta, že základ pro tinkturu (líh s glycerinem) při maceraci čerstvého materiálu sníží svou koncentraci, což při maceraci sušiny se nestane, přičemž tinktura tedy zůstane koncentrovanější. Na druhou stranu, sušením materiál přichází o některé cenné látky, třebaže je sušen nejlépe vhodně, čili správně. Děkuju.
(Myslíte, pokud bych se rozhodl zeptat se e-mailem paní Jarmily Podhorné, zakladatelky fy Naděje, že by mně ochotně poradila? Někdo odtud dříve psal, že ji snad „trochu zná“ nebo něco takového… Mohl by pomoci, poradit? Víte něco okolo tématu? Děkuju 🙏)
Zajímavá 0 před 84 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Obecně je to takto. Citace: Nejjednodušší postup je takový, že
přelijeme 1 díl sušených bylin 5 díly lihu o koncentraci 50– 70%.
Necháme 7–14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a nejméně 1× denně
vše protřepeme. Poslední den necháme vše ustát a roztok přefiltrujeme
přes filtrační papír nebo jemné plátno“. Ale záleží na druhu bylin.
Někdy se to může lišit. Popsáno to bývá v atlasech bylin.
Na obecný dotaz obecná odpověď.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1488 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 676 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |
Hobby |
Hry |
Online hry |
Hádanky a hlavolamy |
Ostatní volný čas a hobby |