Odpoveď byla označena jako užitečná
Tato konzerva se nazývá zkráceně lunč, někdy i lanč.
"Luncheon meat neboli vepřová konzerva, (lidově vepřovka) je mleté kořeněné maso v konzervě, připomínající tužší paštiku nebo prejt s velmi specifickým pachem. Původně byl vyráběn pro anglickou armádu. Luncheon meat se vyrábí nejčastěji z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa.
Výroba konzervy je jednoduchá, do mletého masa se přidá lák z vody, soli, cukru a koření. Tato surovina se nechá odležet a poté je tepelně opracována vařením při teplotě 77 °C do teploty v jádře 72 °C.
V Česku po zrušení závazných potravinářských norem počátkem 90. let 20. století kvalita Luncheon meatu poklesla, k částečné nápravě došlo až po přijetí vyhlášky č. 326/2001 Sb.
V obchodech převažují výrobky s nižším obsahem masa, konzervy obsahují i sádlo, vepřové kůže, vodu se zahušťovadly, separáty, rostlinné bílkoviny apod.[2]
Například Luncheon Meat Tulip, od české firmy Emco, je prý vyrobený v Dánsku, obsahuje podle etikety místo povinných sedmdesáti procent čistého masa jen 18 procent vepřového masa, dále má 38 % drůbežího separátu a 18 % vepřového separátu. Celkový v laboratoři zjištěný obsah masa, do kterého je ale započítán i separát, který nelze oddělit, je v lunchmeatu Tulip jen něco málo přes šedesát dvě procenta.
Lunč (luncheon meat pork) vyrobený přesně podle ČSN 79135 z 1.1.1989 chutná jako ten, co si pamatujeme, a vyrábí jej česká firma Maspro z Hodonína."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit |
Luncheon meat = vepřová konzerva. Lidově, údajně vepřovka. Vysvětleno
annas, marci1…. ALE, my, kteří pamatujeme „LANŠ(Č)MÍT“, blahé
paměti, jsme věděli, že:
„Vepřovka“, byla výtečná, chutná, kvalitní masová konzerva se
sádlem.
„Lanšmít“, bylo tužší, maso mleté. Této konzervě se prostě
říkalo SEKANÁ, vepřová (později také hovězí, drůbeží). Konzistence
připomínala údajně tužší paštiku /prejt. Každý věděl, o co GO.
Nám nejvíce chutnaly ty čínské konzervy. Byly jemné, chuťově
vyvážené, bezvadné, kvalitní a dražší než od našich výrobců.
Jak uvádí i WIKI: Zrušení závazných potravinářských norem v Česku,
počátkem 90. let 20. stol., kvalita Luncheon meatu značně púoklesla.
Poklesla kvalita všech, do té dobyvyráběných potravinářských výrobků.
Změnily se receptury, složení a obsah velmi často k horšímu ,až mnohem
horšímu. Pro mne již mnohdy nepoživatelnému (cukrovinky, konzervy aj.).
Hodně záleží na výrobci. Konzervy už léta nekupuji. Bojím se
opětovného zklamání. U vepřovky, nejsem zvědavá na polovinu obsah sádla
v konzervě. Průmyslově zpracované potraviny téměř
nekonzumujeme vůbec.
Chutnala mi též maďarská konzerva lanšmítu. „Maďarka“ byla
v úzké, vyšší, kulaté konzervičce (jako rajčatový protlak
v plechovce, ten větší/ne mini). S trochou mleté papriky a hruběji mleté
maso, než byl jemný čínský. Strejda lanšmít prohřál na cibulce
s bílou paprikou a nám, dětem, se dělaly boule za ušima :D
V letech 1982 – 1986 jsem si brávala na svačinu do práce konzervičky
z kádéčka (lanšmít, vepřové nebo hovězí maso. Cutnaly mi. :)
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Domnívám se, že se mu česky říká „lančmít“. 🙂
Ale pozor. Stačí změnit tři písmena v angl. názvu! Kupujete si luncheon
meat (konzerva s masem) nebo lunchmeat (separát, voda a škrob)? Stačí, aby
z názvu »luncheon meat« určeného vyhláškou vypadla tři písmena a
rázem jíte »lančmít« bez masa! Přijde vám to absurdní? Vězte, že to
je běžná praxe některých výrobců, která je navíc na hranici
legislativy…
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2657 | |
quentos | 1804 | |
mosoj | 1594 | |
led | 1363 | |
marci1 | 1357 | |
aliendrone | 1189 | |
zjentek | 1086 | |
Kelt | 1026 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |