Avatar uživatele
dust8

Má „lunchmeat“ i český název?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1284 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Tato konzerva se nazývá zkráceně lunč, někdy i lanč.

"Luncheon meat neboli vepřová konzerva, (lidově vepřovka) je mleté kořeněné maso v konzervě, připomínající tužší paštiku nebo prejt s velmi specifickým pachem. Původně byl vyráběn pro anglickou armádu. Luncheon meat se vyrábí nejčastěji z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa.

Výroba konzervy je jednoduchá, do mletého masa se přidá lák z vody, soli, cukru a koření. Tato surovina se nechá odležet a poté je tepelně opracována vařením při teplotě 77 °C do teploty v jádře 72 °C.

V Česku po zrušení závazných potravinářských norem počátkem 90. let 20. století kvalita Luncheon meatu poklesla, k částečné nápravě došlo až po přijetí vyhlášky č. 326/2001 Sb.

V obchodech převažují výrobky s nižším obsahem masa, konzervy obsahují i sádlo, vepřové kůže, vodu se zahušťovadly, separáty, rostlinné bílkoviny apod.[2]

Například Luncheon Meat Tulip, od české firmy Emco, je prý vyrobený v Dánsku, obsahuje podle etikety místo povinných sedmdesáti procent čistého masa jen 18 procent vepřového masa, dále má 38 % drůbežího separátu a 18 % vepřového separátu. Celkový v laboratoři zjištěný obsah masa, do kterého je ale započítán i separát, který nelze oddělit, je v lunchmeatu Tulip jen něco málo přes šedesát dvě procenta.

Lunč (luncheon meat pork) vyrobený přesně podle ČSN 79135 z 1.1.1989 chut­ná jako ten, co si pamatujeme, a vyrábí jej česká firma Maspro z Hodonína."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Luncheon_me­at

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Luncheon meat = vepřová konzerva. Lidově, údajně vepřovka. Vysvětleno annas, marci1….  ALE, my, kteří pamatujeme „LANŠ(Č)MÍT“, blahé paměti, jsme věděli, že:
„Vepřovka“, byla výtečná, chutná, kvalitní masová konzerva se sádlem.

„Lanšmít“, bylo tužší, maso mleté. Této konzervě se prostě říkalo SEKANÁ, vepřová (později také hovězí, drůbeží). Konzistence připomínala údajně tužší paštiku /prejt. Každý věděl, o co GO.
Nám nejvíce chutnaly ty čínské konzervy. Byly jemné, chuťově vyvážené, bezvadné, kvalitní a dražší než od našich výrobců.
Jak uvádí i WIKI: Zrušení závazných potravinářských norem v Česku, počátkem 90. let 20. stol., kvalita Luncheon meatu značně púoklesla. Poklesla kvalita všech, do té dobyvyráběných potravinářských výrobků. Změnily se receptury, složení a obsah velmi často k horšímu ,až mnohem horšímu. Pro mne již mnohdy nepoživatelnému (cukrovinky, konzervy aj.).
Hodně záleží na výrobci. Konzervy už léta nekupuji. Bojím se opětovného zklamání. U vepřovky, nejsem zvědavá na polovinu obsah sádla v konzervě. Průmyslově zpracované potraviny téměř nekonzumujeme vů­bec.

Chutnala mi též maďarská konzerva lanšmítu. „Maďarka“ byla v úzké, vyšší, kulaté konzervičce (jako rajčatový protlak v plechovce, ten větší/ne mini). S trochou mleté papriky a hruběji mleté maso, než byl jemný čínský. Strejda lanšmít prohřál na cibulce s bílou paprikou a nám, dětem, se dělaly boule za ušima :D
V letech 1982 – 1986 jsem si brávala na svačinu do práce konzervičky z kádéčka (lanšmít, vepřové nebo hovězí maso. Cutnaly mi. :)

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Domnívám se, že se mu česky říká „lančmít“. 🙂
Ale pozor. Stačí změnit tři písmena v angl. názvu! Kupujete si luncheon meat (konzerva s masem) nebo lunchmeat (separát, voda a škrob)? Stačí, aby z názvu »luncheon meat« určeného vyhláškou vypadla tři písmena a rázem jíte »lančmít« bez masa! Přijde vám to absurdní? Vězte, že to je běžná praxe některých výrobců, která je navíc na hranici legislativy…

https://www.bles­k.cz/clanek/tes­ty-blesku-maso-a-masne-vyrobky-luncheon-meat/605930/ku­pujete-konzervu-s-masem-nebo-jen-separat-vodu-a-skrob-pozor-rozhoduji-o-tom-tri-pismena.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1211 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek