Rozhodně nemá. Chemismus chlorovaní vody je složitější, než na první pohled vypadá. Aktivní složkou je tam volný kyslík, který vzniká rozkladem HClO.
0 Nominace Nahlásit |
Určitě ne. Zbytkový obsah chlóru v pitné vodě z vodovodních řadů je u koncových spotřebitelů téměř nulový. Může ale účinně pomoci při prvním ošetření otevřené rány, tím, že vyplaví mechanické nečistoty. Následná desinfekce je žádoucí.
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Má tuto schopnost: Jistý americký chirurg, který léčil v době
vietnamské války zraněné americké vojáky, si všiml, že jejich tepny a
žíly byly zanesené tukem stejně, jako tomu bylo u mužů v seniorském
věku. A to jim bylo průměrně kolem dvaadvaceti let. Když o tom
přemýšlel, vytanula mu v hlavě vzpomínka na dětská léta, kdy umýval
láhve od mléka, a ať se snažil, jak chtěl, jejich stěny zůstávaly
potažené těžko odstranitelným povlakem tuku.
Podobně jako tepny vojáků. Co mohly mít oba případy společného?
Voda, kterou vymýval láhve, byla chlórovaná. Voda, kterou vojáci v horkém
podnebí pili, musela být rovněž důkladně dezinfikovaná, aby nedošlo ke
kontaminaci. A vojáci jí pili hodně a chlórem pro jistotu nešetřili.
Když se chirurg Joseph Price vrátil domů, rozhodl se vydat po téhle stopě.
Zjistil, že až do roku 1920 byla onemocnění jako srdeční infarkt téměř
neznámá. Tehdy však bylo rozhodnuto, že v době epidemií tyfu se bude
chlórovat voda, aby se zamezilo šíření nemoci. Nemoc odezněla,
chlórování zůstalo.
Dalším důležitým vodítkem pro MUDr. Price bylo zjištění, že Eskymáci,
kteří na posezení snědí i několik kilo velrybího tuku a dělají to po
celý život, infarkty či mrtvice způsobené ucpáváním tepen tukem
prakticky neznají. Neznají ale také vodovod a k uhašení žízně
používají tající vodu z ledovců..
Ani divoká zvířata podobnými nemocemi netrpí. Když však jsou přenesena
do ZOO, kde jim je podávána výlučně voda z vodovodu, velmi často
odcházejí ze života právě díky ucpávání tepen.
Výživáři nás přesvědčují, že cévní choroby jsou zaviněny
především konzumací tučných jídel. Přesto i ti, co se krmí výhradně
nízkotučnými produkty, trpí na infarkty. Zjevné tedy je, že příčinou
těchto civilizačních chorob nebude cholesterol.
Price provedl na vlastní náklady na své farmě experiment, kde vyčlenil
stovku kohoutků, jež krmil stejně, ale polovině dával vodu chlórovanou a
druhé nechlórovanou. Výsledek byl jednoznačný: po čtyřech měsících
začali kohouti z první skupiny umírat. Při pitvě se ukázalo, že jejich
aorty i ostatní cévy byly ucpány silnou vrstvou tuku a kohouti vesměs měli
zvětšená srdce jako důsledek vysokého tlaku. Po sedmi měsících z této
skupiny jich přeživalo už jen pár a ti museli být navíc utraceni, zatímco
všech padesát kohoutů z druhé skupiny se těšilo výtečnému zdraví.
0
před 2983 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozhodne ne jelikoz chlor se pouziva ve vodarne a nez se dostane trubkama ke spotrebiteli tak projde hromadou prirodnich cisticich cyklu, ktere vodu chloru zbavi.
0
před 2980 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |