Podle Jana Sobotky
--
Obrázek
https://cdn.pixabay.com/photo/2014/01/09/09/27/food-241039_960_720.jpg
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Drap, dust8, hapiky, independent, aliendrone, Edison, EKSOT123 před 1751 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zajímavé… Asi by to šlo… Jenže… jak to objektivně poznat? Ono nejde jen o nezdravou stravu, ale celkově o nezdravý život.
0 Nominace Nahlásit |
Něco je i v genech. Pokud se za nezdravou stravu počítá i přežírka,
tak ano.
Někde jsem četl a souhlasím: Střídmostí k dlouhověkosti.
0 Nominace Nahlásit |
Určitě by to šlo takto srovnávat ovšem nebylo by to k ničemu dobré. Takové výzkumy se nijak komplexně nedělají a kritéria by byla zavádějící. Jak definovat zdravou a nezdravou stravu, jak sledovat vzájemný poměr zdravé a nezdravé?
0 Nominace Nahlásit |
Když se chce, tak VŠECHNO jde! :D
K posuzování čehokoliv jsou zásadní použitá kritéria a od toho se odvíjí i relevantnost výsledku. Kupříkladu můžeme posuzovat vyspělost společnosti dle míry jejího vztahu k potravinám > plýtvání/vyhazování s tím, že čím ekologičtěji si společnost počíná (čím méně plýtvá/vyhazuje potraviny) , tím vyspělejší je. Tudíž…
V takovém případě by nejvyspělejší společností byla nejspíš bolševická ve třicátých letech 20. století na Ukrajině/Rusku, kdy nejenže se nevyhazovaly ŽÁDNÉ potraviny, ale vařily se vývary z kožených oděvních výrobků a pokud se někdo chtěl rozšoupnout, tak přihodil i trochu lidského masa. ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Neduhy konzumní společnosti se zřejmě odvíjí hlavně od neduhů
v duchovní sféře. Byznys a po nás potopa. Týká se to mnoha oblastí a
jídlo je jednou z nich.
Jak by vypadala taková společnost na úrovni co se týče jídla. Jistě by
v hledáčku zájmu a hledání řešení byli na předním místě lidé
trpící hladem nuceni vybírat popelnice apod. Ale to je složitější
problém, jen chci říct, co jsem řekl.
Na téma nezdravé stravy už jsme tu řeřili, proč je celozrnná mouka
dražší. Jen bych dodal, že hlavní důvod je nejspíš ten, že o ni není
majoritní zájem.
Podobně s bioprodukty. Kdyby o ně byl majoritní zájem, ceny by se
znatelně snížily. Sice by si asi nikdo nechtěl zopakovat živoření
s jídlem, jaké zažily starší generace, ale dnes se při přebytcích
potravin a vysokých výnosech plodin získaných levně za pomoci chemie
vymýšlejí kotle na spalování obilí apod. Také jsme tu už řešili proč
v obchodě kupujeme „kuře“, že to zvíře je staré sotva 40 dnů a je
řada dalších špatnosti i v živočišné výrobě. Další oblastí je
samotný potravinářský průmysl – zpracovávání, konzervace a balení
potravin.
Takže kdyby společnost chtěla být na úrovni, musela by vykročit trochu
jinak a začít řešit mnoho věcí. Celkem určitě by to postupně nakonec
přineslo mnohonásobný prospěch. Ale krátkodobě je to v rozporu
s ekonomickým růstem, tržním hospodářstvím a ledasčím dalším.
Osobně si myslím že takový trend není možný a udržitelný bez
všeobecné hluboké zbožnosti. Nebo možná k tomu v daleké budoucnosti
dojde až pod tlakem různých drastických průšvihů.
Takže dnes nezbývá, než být vděčný alespoň za drobné nové úspěchy
na tomto poli, ale ještě více možná za to, co ještě funguje, ale brzy
již bude vytlačeno tržními a politicko lobbystickými mechanismy.
0 Nominace Nahlásit |
Jinak to posoudí občan kde je nejvíce obézních na př. Izrael, Chorvatsko, N. Zeland, Německo, USA Británie. A jinak Afrikán kde se po staletí drancovalo, odváželo nerostné bohatsví a minimálně investovalo.
0 Nominace Nahlásit |
Hapiky, kdybych nežil střídmě, dám si celý prase a dva řádky brambor. 😁 Ale šimni si, že jim i zeleninu… Bez donucení i půl brambory… 😁
To mi tak připomělo… jednou ke mě v restauraci přišla taková sympatická servírka, a že prej co si dám… Tak říkám „půl pracete a půl brambory“… Vyvalila bulvy a že prej „cožeeee???“, tak říkám: „No dobrá… tak celou bramboru“…
Drap | 8229 | |
led | 4070 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2779 | |
zjentek | 2725 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |