Hledám další názory a odpovědi.
Upravil/a: MUDrPauzová
Zajímavá 0 před 904 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ta jídla nejsou nezdravá, neexistuje zdravé, nebo nezdravé jídlo. Asi se shodneme, že čerstvý a tradičně připravený Caesar salad je, v zásadě, zdravé jídlo, ale bude-li někdo o Caesar salátu živ tři roky o sobě, bude trpět nedostatkem bílkovin, když nic jiného, a na jeho psychiku to bude mít rovněž poněkud nepříznivý dopad, protože nikoho nebaví žrát jedno jídlo tři roky dokola.
Neexistuje zdravé a nezdravé jídlo, existuje zdravé a nezdravé množství.
Pokud to někomu udělá radost, vyplaví mu to do mozku endorfiny z toho, že si zajde do McDonald´s, a tam si dá jinak samozřejmě ne příliš racionální, jídlo třeba 2× do roka, tak je-li to jinak relativně zdravý jedinec, tj. netrpí-li hyperthensí, nemá předepsánu dietu při onemocnění žaludku etc. etc., tak příznivý dopad na psychiku rozhodně vyváží to, že si jeho tělo bude muset poradit s jednou větší porcí neracionální stravy dvakrát za rok. Ale pokud už to bude dvakrát týdně, tak to bude, asi, naopak.
Jsi-li medeicinae universa licentiatus, jak se praesentuješ v nicku, practicus s atestací etc., tak ti všecky tyto skutečnosti musí být známy, a máš-li za sebou šest let akademického vzdělání, přičemž mně, přirozeně, není známo, máš-li ho vůbec, a pakliže ano, jakým způsobem jsi se k malému rigorosu dopracovala, zda to třeba nebylo tím, že soudruh otec byl člen UV KSČ, či častým setrváváním v horisontální poloze, či něčím podobným, všecky tyto skutečnosti ti musí být poněkud známy.
I s ohledem na další skutečnosti jsem přesvědčen, že tento účet je další z řady našeho několikanásobně ctihodného multritrolla a multihatera. A nejsem, jediný, že (GM).
4Kdo udělil odpovědi palec? Malvína, seraphico, bobi12, MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Velmi výjimečně, tak 2× do roka.
3Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, Malvína, MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dvakrát, třikrát do roka. Možná i to je moc.
2Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Souhlasím s Filip84. Když slyším něco jako zdravé vs. nezdravé jídlo, tak se mi otevírá kudla v kapse. Psal jsem to tu už kdysi, že nezdravé jídlo prostě neexistuje. Jsou přeci různá jídla. Některá jsou bohatší na živiny a některá méně. Pokud sníme jídlo, které není tak bohaté na živiny, tak to neznamená, že se jedná o nezdravé jídlo. Stejně tak, pokud jídlo obsahuje větší množství ať už tuků, cukrů nebo soli. Tím se jídlo nestává automaticky nezdravé, ale je prostě bohatší na tyto živiny.
V posledních cca 10 – 15 letech sleduji, jak někteří jedinci až příliš řeší každé jídlo. Klasický rohlík je pro ně pomalu sprosté slovo a raději si dají chia semínka se šmakounem a žitným chlebem bez lepku 😄.
Naše předky by nikdy nenapadlo řešit výživové hodnoty u jídla, hlavně když to bylo k jídlu a neotrávili se po něm 😃. Samozřejmě neměli stejná jídla jako dnes, ale jestli má jídlo více kalorií, tuků, soli nebo cukrů, to by opravdu neřešili.
Jídlo je jídlo a každé by se mělo konzumovat v rozumném množství, ale kádrovat takhle jídlo není správné a je to zbytečné.
2Kdo udělil odpovědi palec? Filip84, MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne. Jednou v puse, navždy v pase!! 🙂☺️🤗😘
2Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Občas.
Párkrát do roka.
1Kdo udělil odpovědi palec? MUDrPauzová
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ja polykam jen ceskou kuchyni – smazeny syr, veprovy gulasek, uzeniny a rizek v chlebu, (a mnoho dalsich jidel)
0
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já tam nejím. Za cenu průměrně laciného burgeru (139 kč- za ty prachy je to spíše takový gumový mrzáček, než burger) mám kostku másla 82%, tvarůžky 200g a pecen venkovského chleba. Tak proč bych si tam kupoval, doktorko? Heh? To mně prozraďte.
0
před 905 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otázka Národního blba: „Co jste v poslednich 14 dnech udelali pro cesky narod a ceske obcany? + Budete veset vlajky a zpivat hymnu v UT/ST?“
Odpověď: "MUDrPauzová
Budu v ordinaci. Před vchodem do mého zaměstnání ve významné dny vždy
visí vlajka České republiky. Hymnu ale zpívat nebudu.
Děkuji, MUDr. Pauzová.
Upravil/a: MUDrPauzová"
Tak vážení:
Příjmení „Pauzová“ není v České republice příliš rozšířeno, disonuje jím 63 osob v rámci celého státu.
Je-li někdo držitelem titulu „MUDr.“ (Medicinae Universae Doctor), tak je absolvent licentiátu, tzv. malého doktorátu, šestiletého studia všeobecného lékařství na české, či slovenské, universitě, zakončené tzv. malým rigorosem. Pokud by studoval jinde, než na české či slovenské universitě, nemůže disponovat titulem „MUDr.“, ale bude mít titul „lekarz, M. D., dr. med.“, etc. etc.
Pokud někdo, bez ohledu na formu akademického titulu, ordinuje jako lékař kdekoli v jurisdikci práva České republiky, musí být člen konfesní komory Camerae Medicae Bohemica.
Pokud je někdo člen Camerae Medicae Bohemica, musí mít přiděleno tzv. evidenční číslo ČLK. Na sociální síti „seznam lékařů“, na stránkách ČLK, lze pak vyhledat informace o členku komory.
Jediný člen komory s příjmením „Pauzová“ je osoba jménem Markéta Pauzová, evidenčního čísla ČLK 5116784149, dětský neurolog, který promoval na I. lékařské fakultě University Karlovy v roce 1974, tj. narodil se nejpozději v roce 1949 – 1950, ergo, dnes je takové osobě nejméně 72 – 73 let. Opravdu věříte tomu, že 72–73 letá bába bude v ordinaci ve státní svátky? Pokud to nestačí, prosím, můžeme jít dál, máme i jiné sociální sítě.
Osoba se jménem Markéta Pauzová, jediný to žijící držitel titulu „MUDr.“ s příjmením „Pauzová“, v jurisdikci České republiky, byla držitelem identifikačního čísla 65401590, vydaného živnostenským úřadem Úřad městské části Praha 12 dne 1. ledna 2001, pro volné živnosti: Koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, Poradenská činnost v oblasti zdravého životního stylu. Živnost byla pozastavena, nebo přerušena, 12. září 2011, tedy před cca 11 lety, což tak nějak korreluje s obvyklým odchodem osoby do pense, že, podle věku.
Z toho, s úžasnou jasností, vyplývá, že žádná „MUDr. Pauzová“ nemůže ve státní svátky „být v ordinaci“, protože žádnou ordinaci dávno nemá.
Najít tyto informace mi trvalo 3 minuty. Ještě vás baví krmit trolly?
https://www.kdejsme.cz/…
https://www.lkcr.cz/… (případně do vyhledávacího
pole „PŘÍJMENÍ*“ napište „pauzová“, potvrďte, dejte zobrazit
detail)
http://www.axis4.cz/…
(seraphico) Děkuji za odpověď. Smažené jídlo v černém oleji určitě zdravé není. To Vám řekne každý lékař. Nejedná se mi o nutriční hodnoty.
S pozdravem, MUDr. Pauzová.
Ájurvéda říká: Nejlepší je příprava jídla na přímém ohňi. Plyn/ropa taky jde, bo jsou z lůna matičky Země. Ovšem nejhorší, co pro se be můžete udělat doktorko, je ELEKTŘINA! (!!!) Tož tolik k té přípravě 🤷♂️
(zjentek) Již v dávných dobách se jídlo připravovalo nad ohněm, ve vodě, jako polévky, etc.
Děkuji, MUDr. Pauzová.
Oni pracovali někdy v gastro business, že se do toho montují, osobo!? Asi ne, jinak by netvrdili, že je jídlo „smažené v černém oleji“. Pokud není člověk úplný a komplexní idiot, tak to, je-li v příslušné hospodě, kiosku, buffettu, či jiném zařízení, podáváno jídlo „smažené na černém oleji“, cítí už od vchodu. Někdo má, někdo nemá.
Normální chief de cuisine velmi dbá na to, aby se nedělalo na přepáleném tuku. Ono stačí v olej vrazit kostku másla, dvakrát za den ten olej přefiltrovat a ob den vyměnit, zhruba, taky podle kšeftu.
Oni se asi nebyli nikdy podívat, jak to chodí v takovém fastfoodu typu McDonald´s nebo KFC. Jistě, proti tomu Gabelu, co tam host obdrží, můžeme mít 100+1 výhrad, a oprávněných, ale protože to jsou nadnárodní řetězce, tak až na selhání lidského faktoru mají velmi přísné normy a předpisy na to, aby se tam prostě na „černém oleji“ nesmažilo.
Já dělal v gastro business šest let, takže šest let jsem byl průměrně 5×, 6× týdně v kuchyni třeba 50, 100×, tak tady, laskavě, nepoškozují něčí dobré jméno, ano?
(seraphico + Filip84) Vážení, můj syn v jednom z nejmenovaných fastfood řetězců pracoval. A opravdu tam docházelo ke smažení v „ropném“ černém oleji. Protože manažeři provozovny chtěli šetřit. Výměnou oleje totiž ztratí mnoho litrů oleje nového.
Pokud tomu tak bylo, tak se jedná o pochybení některých jedinců. Rozhodně nelze takhle zvšeobecňovat. Vypsala jste tři konkrétní řetězce. Evidentně tedy nemůžete vědět, jak to ve všech třech řetězcích funguje. Z Vašeho dotazu ani není jasné, proč tato jídla považujete za nezdravé. Například takový hamburger z McDonaldu se ani nesmaží, ale griluje. To samé hamburger z Burger Kingu. Vaše otázka je vysoce tendeční. Proč se tedy ptáte na fastfoody a ne na „nezdravá“ jídla obecně?
Jak píše Filip84, stovky hospod smaží jídla na přepáleném oleji. Ale vy jste si musela vybrat tři nejznámější fastfoody a označit je za nezdravé.
Tak ještě jednou, tyto tři řetězce velmi přísně dbají na dodržování pravidel pro výměnu olejů. V některých provozovnách opravdu může docházet k obcházení těchto pravidel, ale tím nemůžete házet všechny provozovny do jednoho pytle. Příště prosím upřesněte svůj dotaz, protože takhle se Váš dotaz zdá úmyslně zavádějící, nebo z něj vyzařuje nevědomost.
seraphico: Navíc, zrovna McDonald´s nemá vůbec oddělenu „kuchyň“ (spíš montovnu, ale je to pořád nějaká forma kuchyně) od výdejové části. Ano, burgery grillují, ale třeba smažený sýr, nebo pommes frites, smaží, ale na ty fritesy host, v podstatě, vidí, takže kdyby tam byl přepálený tuk, tak sebelepší odssávání nezajistí, aby to host necítil.
Problém jídel z fastfoodu je ve velkém průmyslovém zpracování: krávy na maso se pásly v Zebrzydowicích, poraženy byly v Čadci a zpracovány na ty „placky“ v Karviné (obrazně řečeno). Všecko je normalisované, a všecko je zjednodušené do morku kosti. Je to, svým způsobem, výhodné: McDonald´s to kupuje v ohromném množství, takže tím může srazit cenu na dno. Tobě dojdou, na provozovnu, zamrazené placky masa do burgerů, jedna jako druhá. Dojdou ti okurky už nakrájené na kolečka, jedno jako druhé. Nemáš žádný odpad, nedá se v tom rozkrádat, protože i jedinou chybějící placku na burger zjistíš.
Pokud to lidi chtějí žrát za ty prachy, jiná cesta není. Jo, když uděláš v hospodě burger party, tak koupíš maso na burgery (potřebuješ libové i prorostlé), pomeleš si ho sám, a co zbude, dáš na font brun / vývar, nebo něco podobného. Ale když bys chtěl takto připravovat menu, jako Burger King, McDonald´s etc., tak budeš mít šílený odpad. Jo, v hospodě ty kousky kyselých okurek, které jsou prostě malé zpracuješ: uděláš solyanku, třeba. Ale ve fastfoodu je vyhodíš. O časové náročnosti přípravy dobrého burgeru se ani nebudeme bavit.
Čím je vstupní surovina více průmyslově zpracována, tím méně je v ní živin. Ono to i jinak chutná, ale průměrný zákazník takových řetězců to nepozná. A větší risiko kontaminace, nedodržení teplotního řetězce, atp., takže to musíš zavařit, zamrazit, nebo něco podobného. A mražené maso nechceš jíst. Nevadí to u kostí na vývar a šťávy, ale jinak to není dobré.
To jídlo z fastfoodu je tak „přepracované“, tak přemražené, že je absolutně zdravotně nezávadné. Oni mají know how, renomé po celém světě, kdyby to neuměli, tak to dávno odpískali. Takže, svým způsobem, nic moc neriskuješ. Ale kdybys se tím ládoval pravidelně, tak je v tom méně živin, než v normálním jídle, přirozeně, no a to se nějak projeví.
V jednom! Ale to je demagogie, vážená!
To, že jeden hospodský šidí, absolutně neznamená, že všichni hospodští šidí. Jsou hospodští slušní, a jsou hospodští neslušní. Jako jsou právníci slušní, a právníci neslušní. Jako jsou lékaři slušní, empatiční a znalí a jako jsou lékaři lopaty, neslušní a neznalí. A jako jsou lékaři Mengele.
To, že někde smaží na černém oleji, to je věc jiná. Jakékoli jídlo připravené na přepáleném omastku nebude zdravé, a může to být i jinak mnohem zdravější jídlo, než fastfood. Ale to nemá žádnou souvislost s tím, jestli jídlo z fastfoodu nadnárodních řetězců (tj. s vysokým stupněm průmyslového zpracování, zamražené, etc.) je, občas, zdravé, či není.
Smažené jídlo samo o sobě nezdravé není, ale smažené v černém oleji už není nic moc, o tom žádná. Ale pak nedává smysl Vaše otázka, protože zrovna tyto 3 firmy poměrně důkladně dodržují gastronomické a hygienické postupy. Proč je tedy jídlo z McDonaldu podle Vás nezdravé?
seraphico: Přesně tak!
Tak ať položí otázku, jestli jedí jídlo připravované na přepáleném omastku. To, jestli je jídlo na přepáleném omastku, nemá jakoukoli souvislost s tím, je-li to fastfood, nebo není.
(nyjono) Děkuji za odpověď. Ráda bych Vám udělila palec, ale již jsem prý vyčerpala maximum denních hodnocení. Toto se týká i u uživatele rrihamirek1. Dám Vám palce zítra.
S pozdravem, MUDr. Pauzová.
(Filip84) Dobrý den, nejsem si vědoma, že bychom si tykali. O mém studiu, jak vidím, víte více, než já sama. Nic Vám do toho, s odpuštěním, není. Mně je známo mnohé, ale zajímají mě ostatní, jak se stravují – potencionální klienti praktiků. Ale mé důvody tázání Vám také vysvětlovat nemusím.
S pozdravem, MUDr. Pauzová.
Drap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |