To se dá těžko určit, ale za první republiky bylo možné koupit buřta za dvacet haléřů.
0
před 1541 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak nějak přibližně tehdejší 1 koruna odpovídala 15Kč dnešním
(hrubý nástřel, je třeba vzít v úvahu i jiné věci).
Přepočet z údajů z roku 1937, kdy 1l plnotučného mléka stál 1,45Kč a
1kg másla 12 korun. To by odpovídalo dnešnímu mléku za necelých 21,75 a
máslu (čtvrtce) za 45.
Jenže…
Musíš vzít v potaz fakt, že tehdy se prodávalo máslo 100%, ne jako dnes
82% a mléko taktéž bylo mléko, nikoliv 5let stará srajda, každý rok
přepasterizovaná (ale s cenou za 14)! Kupříkladu dnešní plnotučné
„farmářské mléko“ z obchoďáku stojí skoro 30/l a to ZDALEKA není
takové, jako když ho koupíš přímo od farmáře. A s máslem (s cenou za
250g přes 60–70Kč) platí to samé, do skutečného másla má ještě
daleko. Je to prostě komplikované. ;) :D :D
0
před 1540 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Takové přepočítávání je ošidné. Nalezl jsem, že v roce 1936 stála kostka másla (250g) v průměru 5,40 Kč. To je zadarmo, že? Taky jsem dohledal, že tehdy průměrná hodinová mzda dělníka v Schichtově továrně na mýdlo činila 4,2o Kč.
0
před 1540 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Není možné určit, protože se od té doby neměří jednodným způsobem
cenová hladina.
Porování konkrétních výrobků je možné, ale ošidné: třeba chléb
stojí 10× víc, ale jiné výrobky třeba 50× víc.
0
před 1540 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Aliene, řešils někdy co je máslo a jak se vyrábí? 82% má proto, že při výrobě se zkrátka ten tuk doluje víceméně z vodného roztoku (mléko, resp. smetana) a za normálních okolností zkrátka těch zbylých 18% vody nepustí. To platí teď stejně jako před 100 lety. Pokud chceš 100%, tak se to řeší dalším tepelným zpracováním a pak se tomu říká přepuštěné máslo nebo ghí.
Jinak máslo kupuju zásadně jen to, za které se výrobce nestydí a poctivě se uvede na obalu. Mám jednoho, jehož máslo mně snad ještě nezklamalo a několik vytipovaných náhradníků, pokud je můj favorit nedostupný. Jen ne Belgické nebo Polské (a pokud je uvedeno vyrobeno v EU pak je to téměř jistě právě Belgie nebo Polsko)
Elkon: Nevím kolik vážil tehdejší špekáček, ale vychází mi to kolem 150 dnešních korun, použijeme-li něco přes 100g na špekáček, což jsem našel při zběžném googlení.