Konkrénekonkrétně, ale ptám se na Dunajskou klobásu. Paprika je drahá. Není důvod k barvení klobás. Jak to vidíte? Proč se to obarvuje?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2349 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ja bych to ani nejedla 🙂
Zdroj: http://www.masolitomerice.cz/zbozi-dunajska-klobasa-1-par-cca-0-17kg-51-104
Upravil/a: yuko
4Kdo udělil odpovědi palec? orestez, marci1, independent, Malvína
před 2349 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jsou tam sice i barviva, ale paprika taky – kvůli chuti. Ta se nahradit nedá. Samozřejmě je veliký rozdíl mezi běžnou mletou paprikou a pravou maďarskou. Červené paprikové barvivo se koncentruje právě v tukové složce klobásky.
0 Nominace Nahlásit |
Dunajská klobása se barví barvou: „E120 – Košenila, kyselina
karmínová, karmíny, získávané extrakcí z vysušených těl samiček
hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských
ostrovech i na dalších místech. Košenilu je potřeba velmi často
konzervovat benzoanem sodným (E211). Karmín je pak přečištěné barvivo
vyrobené z Košenily.
Škodlivost č. 5! (nejhorší), může způsobovat rakovinu.“
Barví se to asi proto, aby se to spotřebitelům líbilo a připomínalo
červenou papriku. 🙂
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E120
0 Nominace Nahlásit |
Yuko, jsem konsternován. To se fakt barví. A když se to vaří hodinu, sůl odejde do vody, tak maso je kyselé.
Byly casy, kdy mi klobasky chutnaly, predevsim ty domaci. Drive jsme jedli vsechno, ale nevedeli jsme, co vsechno v tech uzeninach je. Dnes to vime a taky vime, co nam skodi. Tak proc si skodit. Jasne, chut prijde a tak jednou za uhersky rok si muzu dat i uherskou klobasu s krenem, horcici a okurkou.