Avatar uživatele
anonym

kalamáry mořské

jak to vypadá a kde se vyskytují

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5326 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Miroslavst

Tak za prvé, jsou to kalmary a ne kalamáry.
Za druhé máš to ve špatné rubrice, protože to není ptactvo.
No a konečně za třetí jsou to chobotničky a najdeš je v moři, případně v mrazáku v supermárketu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Musím oponovat. Pojmenování kalamáry je správné. Záleží, kterým překladem se řídíme.

Anglicky: squid, calamari
Německy: Kalmar
Francouzsky: calamar
Italsky: calamari

Charakteristika: Kalamáry patří k hlavonožcům. Mají protáhlé štíhlé tělo s dvěma ploutvemi na konci těla. Mají deset chapadel. Nejčastěji se konzumují právě chapadla sépií stočená do kroužků. Měkčí jsou kalamáry menší.
Chuť: bílé tuhé nasládlé maso
Vhodné způsoby přípravy: smažení, grilování, vaření
Nevhodné způsoby přípravy: dlouhé vaření a smažení, které jim způsobí nepříjemnou tuhost.
Vhodné kombinace: Kalamáry nejlépe ochutí středomořské ingredience, tedy olivový olej, česnek, rajčata čerstvá i sušená a papriky. Často se smaží, samotné, v těstíčku, i v trojobalu. Smažení je však krátké, jinak by mohly být tuhé. Tak se podávají nejčastěji samotné, pouze se solí a citronem. Můžeme je zkusit opéct v pánvi Wok. Zpestříme je různými omáčkami a zeleninou. Používají se do rýžových pokrmů, těstovin, salátů a jídel z mořských plodů.
Vhodné omáčky: tzatziki, pepřová, majonézová, chilli, tomatová, česneková
Sezóna: říjen – duben (ale k dostání po celý rok)
Tip šéfkuchaře: Kalamáry se prodávají i konzervované, ať už samotné nebo v různých šťávách a omáčkách. Vyplatí se ale dát přednost čerstvým nebo mraženým.

Podle Zpravodaje kulinářské dílny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek