Tak za prvé, jsou to kalmary a ne kalamáry.
Za druhé máš to ve špatné rubrice, protože to není ptactvo.
No a konečně za třetí jsou to chobotničky a najdeš je v moři,
případně v mrazáku v supermárketu.
0 Nominace Nahlásit |
Musím oponovat. Pojmenování kalamáry je správné. Záleží, kterým překladem se řídíme.
Anglicky: squid, calamari
Německy: Kalmar
Francouzsky: calamar
Italsky: calamari
Charakteristika: Kalamáry patří k hlavonožcům. Mají protáhlé
štíhlé tělo s dvěma ploutvemi na konci těla. Mají deset chapadel.
Nejčastěji se konzumují právě chapadla sépií stočená do kroužků.
Měkčí jsou kalamáry menší.
Chuť: bílé tuhé nasládlé maso
Vhodné způsoby přípravy: smažení, grilování, vaření
Nevhodné způsoby přípravy: dlouhé vaření a smažení, které jim
způsobí nepříjemnou tuhost.
Vhodné kombinace: Kalamáry nejlépe ochutí středomořské ingredience, tedy
olivový olej, česnek, rajčata čerstvá i sušená a papriky. Často se
smaží, samotné, v těstíčku, i v trojobalu. Smažení je však krátké,
jinak by mohly být tuhé. Tak se podávají nejčastěji samotné, pouze se
solí a citronem. Můžeme je zkusit opéct v pánvi Wok. Zpestříme je
různými omáčkami a zeleninou. Používají se do rýžových pokrmů,
těstovin, salátů a jídel z mořských plodů.
Vhodné omáčky: tzatziki, pepřová, majonézová, chilli, tomatová,
česneková
Sezóna: říjen – duben (ale k dostání po celý rok)
Tip šéfkuchaře: Kalamáry se prodávají i konzervované, ať už samotné
nebo v různých šťávách a omáčkách. Vyplatí se ale dát přednost
čerstvým nebo mraženým.
Podle Zpravodaje kulinářské dílny
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek