Je v běleném cukru krystal méně chemie?
Pokud na zrnkách cukru zůstávají zbytky chemie po rafinaci, tak je ten hrubozrnný zdravější? Víte jak to myslim- plocha ;)
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, independent před 2395 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Rafinace cukru je čistě fyzikální proces. Chemie tam nehraje žádnou roli.
Ty chemikálie zmiňované Keplerem ( i některé další, třeba SO2) se používají v počátečních fázích výroby k čeření a saturaci surové šťávy a k síření lehké šťávy. Samotná rafinace, správněji však afinace, se týká krystalického surového cukru a žádná chemie se tam nekoná.
Upravil/a: Lamalam
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit |
Bělost cukru je otázka počtu krystalizací (rafinací). Při krystalizaci
se žádná chemie nepoužívá!! Jedině voda na promývání krystalu!
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-je-cukr-rafinovany
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Není.
Cukr krystal i krupice je zpracováván stejnou technologií jako celek.
Rozdíl je pouze v jemnosti a velikosti zrna v konečné fázi zpracování na
třídících sítech.
0 Nominace Nahlásit |
někdy v roce 2011 na to téma na dTestu vyšel článek. V podstatě označil veškeré hoaxy na téma zdravější hnědý/bílý cukr za nesmyslné a nepodložené. Pokud máte předplatné, doporučuji přečíst, článek má stále svoji platnost přes to, že znuděné paničky stále častěji stejné hoaxy po sociálních sítích sdílí… https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Tradiční postup rafinace cukru tkví v nadávkování vápna a saturace oxidem uhličitým. Tak jestli tyhle látky považuješ za škodlivou chemii… Vzniklá sraženina na sebe váže zbytky melasy a vlákniny a odděluje se filtrací na kalolisech. Proces rafinace se opakuje 2× až 3×. Sice existují i alternativní postupy za použití hydroxidu barnatého nebo strontnatého místo vápna, ale ty jsou rovněž odstraněny a tak v rafinovaném cukru by neměly zůstávat významnější zbytky. Rozdíly mezi zrnitostí nehrají roli. Výchozí rafinovaný cukerný roztok je stejný a po krystalizaci se pouze dělí na frakce (krupice, krystal), nebo se mele, případně lisuje (moučka, kostky).
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Naprostý souhlas s Lamalam.
Každý cukrovar má dvě části – surovárnu, kde počínaje extraktorem
a konče odparkou probíhají chemické procesy čištění surové šťávy.
Při filtraci na kalolisech nevzniká žádná hnědá sraženina ale je na nich
oddělován saturační kal, který nemá s melasou nic společného.
Z odparky odchází zahuštěná těžká šťáva na varnu /rafinerii/
k dalšímu zpracování.
Pro zajímavost stručné schéma
http://chemie-kvarta.wz.cz/cukr-a-jeho-vyroba.html
No, zrovna teď ale kecá. Bělost cukru NENÍ otázka počtu krystalizací, pouze počtu rafinací cukerné šťávy.
@mosoj: finální krystalizace cukru má svý počty? K uspořádání částic do krystalové mřížky potřebuješ u cukru chemii? Nestačilo by ti třeba teplo? A dále- nechtěl bys hotovej cukr krupici ještě proplachovat vodou? Víš ty co? Ěbat!!!
Když s ním tak radikálně nesouhlasíš, tak proč jsi mu dal palec? Navíc jsi mu zde zepsul, že krystalová mřížka není chemie, ale on tvrdí přesně totéž. Prostě Star Trek: Captain Chaotica.
Palec dostal, aby se odpovědi.cz měly dobře. Jinak co se týká mosoje jsem se mu tady vyjádřil- ěbat.
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |