Avatar uživatele
Frogman

Je ujídání syrového těsta bezpečné?

Mouka prý zrovna moc kontrol neprochází, takže je možné, že při špatných podmínkách skladování může obsahovat E coli a pokud se dostane do těla třeba formou syrového těsta, může v těle způsobit trvalé problémy ledvin atd.

Jenže jak je to možné, když E coli se běžně v těle nachází a je to přátelská bakterie? Jak to vlastně doopravdy je? :)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1146 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Skoro všechna těsta uždibuju nebo „čistím“ misky. Ještě jsem neumřel.

Mouka: Neví m, ale je dlouhodobě v suchém stavu, takže… Mno nevím jak by se tam např. střevní bakterie vůbec mohli dostat. Tedy alespoň v nějakém netriviálním množství.

Vejce: Jo, těch jsem se bál nejvíc. Ale je spousta jídel kdy stejně jíte vejce syrová, nebo skoro syrová: vejce na měkko, různé stejky s vejcem, kdy je zpravidla polosyrové, tatarák – ten dostanete rovnou se syrovým…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak hlavně syrové vejce opravdu není ideální. Ano zmíněné se v těle nachází – ve střevech. Opravdu se divíte, že látka z jednoho místa není prospěšná ve druhém? Výkaly do žaludku opravdu nepatří.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
elkon

Pečením, nebo vařením se některé nežádoucí prvky zlikvidují. Proto nejíst těsto syrové.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Bakterie Escherichia coli se v lidském střevě vyskytuje přirozeně. Neplatí to ovšem pro jeden její kmen, který může způsobit nepříjemné zdravotní problémy, jako je průjem, bolesti břicha, horečka a někdy zvracení. V krajních případech může nákaza skončit až smrtí.
Bakterii šíří především mláďata hospodářských zvířat, jako jsou jehňata, kůzlata a podobně. Může se objevit i ve vodě či potravinách.
Ochrání vás dodržování správných zásad hygieny a manipulace s potravinami. Klíčové je mytí rukou teplou vodou a mýdlem. Dbejte, aby syrové maso nepřicházelo do styku s jídlem, které hodláte konzumovat přímo (třeba zeleninu na salát nebo pečivo). Proto si myjte ruce nejen před jídlem, ale také před přípravou pokrmů, během ní i po ní.
Potraviny, které dál neprocházejí tepelnou úpravou, konzumujte až po důkladném omytí. Rizikové jsou zejména ty, které byly nesprávně hnojeny přímo fekáliemi nebo jsou zavlažovány vodou kontaminovanou fekáliemi,“ upozorňuje MUDr. Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Nebezpečná je z tohoto hlediska syrová zelenina a klíčky.
https://www.pro­zeny.cz/clanek/e-coli-o157-h7-jak-se-projevuje-a-jak-se-proti-ni-branit-55969

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek